Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Bryntse: För elslösande landet Sverige borde valet vara självklart

Annons

Anders Allanders argument för kärnkraften tål inte en närmare granskning. De kostnadsuppskattningar han för fram är teorier tagna från kraftindustrin. Det enda kärnkraftverk som byggts i västvärlden det här århundradet är den nu under byggnad femte reaktorn i Finland. Den har redan blivit 50 procent dyrare, det vill säga minst 15 miljarder, jämfört med vad kraftbolagen angav vid byggstarten. Dessutom har man då inte beaktat realistiska kostnader för rivning av kärnkraften och inte heller de verkliga kostnaderna för uranbrytningen med mera. Sveriges enda urangruva, Ranstad i Västergötland, kostade cirka 30 öre per kilowattimme om man räknar på det utvunna uranet där. Då har man ändå inte återställt naturen ordentligt efter sig, vilket visat sig vara nästan en omöjlighet.

Neutrala bedömare, till exempel Energimyndigheten, menar liksom internationell expertis, att ny vindkraft är billigare än ny kärnkraft. Därför investerades ifjol globalt cirka 300 miljarder kronor i ny vindkraft men väldigt lite i ny kärnkraft.

Kärnkraften är betydligt sämre för klimatet än förnybar energi från sol och vind. Dels på grund av kärnkraftens livscykel inkluderande uranbrytning, urananrikning, avfallsförvaring med mera, dels på grund av de enorma kylvattenutsläppen, cirka 130 miljarder kilowattimmar varje år bara från de svenska kärnkraftverken. Jag har för övrigt studerat Storm vanLeeuwens beräkningar och funnit dem trovärdiga.

Kärnkraftindustrins påståenden att kärnkraften är bättre för klimatet än solenergi och vindkraft är direkt löjeväckande. Det är dock det enda halmstrået de har att hoppas på nu när ekonomin visat sig usel och kärnkraften visat sig vara livsfarlig även vid normal drift på grund av de omfattande

utsläppen av radioaktiva gaser från skorstenarna. I bland annat Tyskland har det nu bevisats att de som bor nära kärnkraftverk får klart förhöjd risk för cancer.

Försäljningen av solceller ökar nu med 50 procent varje år och priset på solel rasar på nästan samma sätt som för platta bildskärmar. Det finns således ingen anledning att i framtiden bygga nya kärnkraftverk i världen, allra minst i Sverige som är det EU-land som slösar mest med elenergin och där faktiskt större delen av kärnkraften skulle kunna avvecklas med effektivare energianvändning. Den amerikanska fysikern, professor Amory Lovins, som fick Volvos miljöpris 2007 sade vid prisceremonin i november att om man energiinvesterar tio cent får man ut en kilowattimme kärnkraft eller 1,5 kilowattimme vindkraft men tio kilowattimmar om man satsar på effektivare energianvändning. Valet borde vara självklart för det elslösande Sverige!

Göran Bryntse

Teknologie doktor

Ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraftkärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons