Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Landerdahl (fp): Vettig kompromiss om Öster Mälarstrand

Annons

Den nya bebyggelsen på Öster Mälarstrand har engagerat många. De flesta är mycket positiva till den kompromiss som slutligen beslutades av kommunfullmäktige den 6 december.

Att det blev denna kompromiss har sin utgångspunkt i det avtal som finns med exploateringsbolaget utifrån översiktsplanen från 2004. Där fastlades vissa principer om byggytan och placeringen av husen. Det har varit många turer för att få till stånd en förändring från den avtalade strukturen på området.

En del är i likhet med Rune Karlsson (VLT den 21 december) och undertecknad besvikna över att två hus kom att placeras 58 meter från stranden. Det var dock inte möjligt att komma längre.

Det är en mycket stor förändring i förhållande till 2004 års beslut, som jag och många i Västeråsalliansen reserverade oss mot.

Jag kan godta kompromissen då beslutet innebär att övriga hus kommer norr om Öster Mälarstrandsallén och där är det 90 meter till vattnet. Planbeslutet ger därmed möjlighet att få en stor yta utefter vattnet tillgänglig för allmänheten som en del av strandpromenaden utefter Mälarstranden från Lögarängen till Björnöbron. Ytan kan användas av alla för både båtanpassad verksamhet och av flanörer för umgänge och lek.

Ett förslag är att de föreslagna envåningshusen närmare stranden skall kunna vara lokaler för båtklubbar med olika förvaringsutrymmen för dem som har sina bryggplatser i närheten. När nästa detaljplan tas fram är det viktigt att fortsätta på detta spår och inte bygga närmare stranden än vad som följer av den nu antagna planen. Därför tror jag risken för prejudikat att få bygga nära stranden är liten.

Vad gäller hushöjderna är detta, som Rune Karlsson mycket väl vet, en fråga som prövas i detaljplaneprocessen. Jag har i den

delen inte samma aversion mot utformningen av husen som Karlsson. Det viktiga för mig är att den vanlige västeråsaren skall ha tillgång till ytorna närmast stranden så att det inte känns som vid Östra hamnen att man tränger sig på ett privat utrymme när man flanerar.

Jag anser dock att det är värdefullt att Rune Karlsson tar den diskussionen, ty vi behöver en levande debatt om utformningen av våra bostadsområden så att de blir så bra som möjligt. Vi i Västeråsalliansen hoppas att fler engagerar sig i dessa frågor under 2008.

Göran Landerdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons