Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Nilsson (FP): Dags att sluta börja röka

Nikotinberoende är ett svårbehandlat tillstånd med dålig prognos. Rökarna bör få god hjälp men den helt suveräna och kostnadseffektiva metoden att få bukt med rökningen är att förmå tonåringar att inte börja röka.

Annons

Det är dags för en stor "sluta börja röka" satsning. Rökningen avtar snabbt i Västmanland.

Genom landstingets "Liv- och hälsa" undersökning kan vi följa utvecklingen under åren 2000-2008. Under denna period har andelen dagligrökare bland vuxna (18-79 år) minskat från 19 till 14 procent hos kvinnor och från 14 till 11 procent hos män. Kvinnorna knaprar alltså in på männens försprång.

Siffrorna motsvarar ungefär riksgenomsnittet. Fortsätter minskningen i samma takt blir rökningen snart en marginell företeelse i Västmanland.

Siffrorna ovan kan jämföras med andelen rökare bland niondeklassare i Västmanland, 10 procent bland flickorna och 8 procent bland pojkarna. Procenttalen för dessa 16-åringar är inte särskilt mycket lägre än för vuxna. Därför kan man förmoda att det i huvudsak är avgjort vid 16 års ålder vilka som blir livstidsrökare.

Det kommer att skilja i genomsnitt tio år i livslängd mellan rökarna och icke rökarna. De viktigaste orsakerna är att cancer (särskilt lungcancer) och hjärt- och kärlsjukdom (som hjärtinfarkt) är vanligare hos rökarna.

Trots stora kostnader för rökarnas sjuklighet är det tveksamt om rökningen ger ökade samhällskostnader. Rökarnas kortare livslängd minskar nämligen belastningen på pensionssystemet.

Varje dag börjar i genomsnitt mellan en och två västmanländska tonåringar att röka. Tobaksindustrin ger järnet för att hålla uppe siffrorna. Varje tonåring som blir rökare på livstid är bokstavligen guld värd för industrin. Med tonåringarnas tidshorisont spelar sjukdom och död flera års sikt ingen större roll. Därför är det viktigt med ett vuxenansvar för att förmå tonåringar att inte börja röka.

Man bör som förälder börja diskutera igenom rökning med sina barn när de är 13-14 år. Risken för ohälsa liksom rökningens ekonomi bör påpekas. Om man avstår från att röka 10 cigaretter dagligen innebär det att man kan spendera 700 kronor mer per månad på annat än rökning. Det är inte att förakta!

En lämplig belöning för rökfrihet fram till myndighetsdagen kan vara effektiv. Om föräldern själv röker blir det svårare men man skall ändå ta ett ordentligt samtal. Man skall inte vara rädd att misslyckas. Om man gjort så gott man kan skall man inte ha dåligt samvete.

Min mor tog upp min begynnande tonårsrökning i ett ordentligt samtal. Det blev ingen mer rökning för min del. Som vuxen är jag tacksam för det.

Det är viktigt att vi som politiker och anställda i kommun och landsting tar konsekvenserna av de siffror som nämnts inledningsvis. Skolan är enormt viktig. Kommuner och landsting i Västmanland bör samla sig till en stor "sluta börja röka" satsning för att föra fram Västmanland till en nationell topposition i rökfrihet bland tonåringar. Nästa stora undersökning om våra rökvanor blir 2012. Då skall Västmanland vara bäst i landet!

Göran Nilsson

Läkare, ordförande i folkhälsoutskottet Landstinget Västmanland (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons