Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Nilsson (fp): Ingen vinner i debatten om sprutbyten

Dan Karlsson (v) skriver att Världshälso­organisationen (WHO) rekommenderat sprutbytesprogram. Så skedde för 20 år sedan. Med tanke på vår långa tradition av restriktiv narkotikapolitik reserverade sig Sverige.

Annons

Holland exemplifierar en annan narkotikapolitik. Där infördes tidigt och i stor skala sprutbytesprogram.

I Malmö/Lund finns sedan 20 år ett sprutbytesprogram. Socialstyrelse, socialutskott, regering och riksdag har manat på om utvärdering av programmet. Detta är svårt på grund av begränsat deltagande i programmet och avsaknad av kontrollgrupper. Säker positiv eller negativ effekt har inte påvisats.

Angående Nils Stenströms utredning: Sprutbyte vid intravenöst narkotikamissbruk visar att de flesta tunga missbrukarna i Malmö inte deltar i programmet. Sprutbehovet för dem som besökte sprutbytesmottagningen täcktes till cirka 30 procent.

Programmets deltagare angav till 39 procent att det inte skulle vara särskilt svårt att sluta med narkotika: 26 procent bedömde det som ganska svårt. Slutsatser om effekt på smittspridning eller om ökat eller minskat missbruk på grund av sprutbytesprogrammet kunde inte dras. Ingen sida i den eldfängda debatten får stöd för sina teser.

Socialstyrelsen har följaktligen avstått från rekommendation om sprutbytesprogram. Ett landsting kan istället ansöka om att starta ett sådant. Avgörandet har hamnat i landstingspolitikernas knä.

Landstingets majoritet säger nej i avsaknad av säkra positiva effekter av det sydsvenska sprutbytesprogrammet. Man blir misstänksam att sådana inte noterats efter 20 år. Någon stor positiv effekt kan det knappast röra sig om. Sverige har internationellt sett små problem med narkotika, sannolikt på grund av restriktiv narkotikapolitik.

Socialdemokraternas ståndpunkt förvånar. Inom arbetarrörelsen har man tidigare menat att förverkligande av visionerna om ett bättre samhälle fordrar restriktivitet i missbruksfrågor - en inställning som vi i majoriteten delat. På det röda 1960-talet, svängde opinionen. Restriktioner betraktades som etablissemangets trakasserier av missbrukarna med åtföljande ökning av missbruk och dödlighet. Vänstermannen och socialläkaren Nils Bejerot fick då opinionen med sig för återgång till en restriktiv narkotikapolitik. Tidigare erfarenheter glöms lätt bort. En ny svängning inom vänsterblocket förvånar därför inte.

Missbrukarna bör inte få det dubbla budskapet att det är förbjudet med narkotika men att vi fixar sprutorna. Dan Karlsson får vänta med sprutbytesmottagning tills efter en eventuell valseger i landstingsvalet 2010.

Göran Nilsson

ordförande i folkhälsoutskottet

landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons