Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravt vilseledande av Rigmor Åkesson!

Annons

Rigmor Åkessons debattartikel i VLT den 18 augusti är inte bara vilseledande i sak; den avslöjar också en skrämmande okunnighet och brist på förtroende för sjukgymnasters kompetens och yrkesmoral.

Enligt Rigmor Åkesson skulle remissfrihet i Västmanland innebära att "de medicinska behoven ställs åt sidan" och att man får "gå till en sjukgymnast så länge man vill, även om man inte behöver det". Hon förbiser då att sjukgymnaster är legitimerade av Socialstyrelsen och har medicinskt behandlingsansvar. Det går alltså inte att som patient beställa sjukgymnastik, lika lite som det går att beställa läkarvård.

Patienten har rätt till en bedömning, men vilken behandling och mängden behandling som ges, styrs av denna bedömning, dock givetvis i samråd med patienten. Detta skiljer inte sjukgymnastik från annan vård och det borde Rigmor Åkesson känna till med den befattning hon har som sjukvårdslandstingsråd.

Fördelen med remissfrihet till sjukgymnastik är att patienten har möjlighet att snabbt komma till rätt instans, vilket gynnar dels patienten som blir hjälpt så fort som möjligt, dels landstinget och i slutändan skattebetalarna eftersom dyr läkartid kan frigöras till det som den verkligen behövs. Tillgängligheten ökar och kostnaden minskar. Detta har man uppenbarligen upptäckt i övriga Sverige eftersom Västmanland nu som enda landsting i Sverige har remisstvång till sjukgymnaster.

Hur kan då Rigmor Åkesson komma fram till att remissfrihet i Västmanland skulle kosta 74 miljoner kronor?

I Västmanland ingår i den årliga utbetalningen till familjeläkarna en pott pengar till ersättning för rehabilitering. Då en remiss till sjukgymnast skrivs, ersätts sjukgymnasten från familjeläkaren och inte direkt från landstinget som i övriga landsting.

När Rigmor Åkesson beräknar kostnaden för remissfrihet utgår hon uppenbarligen från fortsatt betalning till familjeläkarna för rehabiliteringen, plus att man då måste ersätta de remissfria besöken direkt från landstinget. Men givetvis ska man inte på detta sätt betala för rehabiliteringen två gånger utan helt enkelt som i övriga Sverige låta all ersättning för sjukgymnastik utgå från landstinget centralt. Då skulle kostnaderna för rehabiliteringen fortsätta att som i dag regleras av antalet vårdavtal med sjukgymnaster och de inkomsttak som dessa vårdavtal innehåller vilket omöjligen kan ge mer än marginella variationer. Rigmor Åkessons uttalande om att remissfriheten skulle kosta 74 miljoner kronor är därför om inte ren lögn så åtminstone gravt vilseledande.

Är det inte snart dags för socialdemokrater och vänsterpartister i Västmanland att inse att man knappast har rätt när landstingspolitiker i hela övriga Sverige gjort en annan bedömning och valt att införa remissfrihet till sjukgymnaster?

Staffan Vogelius

Dan Lagerlöf

Helena Niklasson

Fördelen med remissfrihet till sjukgymnastik är att patienten har möjlighet att snabbt komma till rätt instans, vilket gynnar dels patienten som blir hjälpt så fort som möjligt, dels landstinget och i slutändan skattebetalarna eftersom dyr läkartid kan frigöras till det som den verkligen behövs, skriver Staffan Vogelius, Dan Lagerlöf och Helena Niklasson, alla legitimerade sjukgymnaster.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons