Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace: Sluta borra efter olja i Arktis!

Annons
Känsligt. Att borra i Arktis är än mer riskfyllt än i Mexikanska golfen, skriver Therese Jacobson.foto: scanpix

Arktis är ett av världens mest känsliga naturområden. Områdets rena, klara vatten är rikt på arter och kallvattenskoraller. Under havsbotten göms troligen en del oljereserver, men till skillnad från Antarktis i söder har inte vår egen ömtåliga, arktiska bakgård något skydd mot exploatering.

I takt med den globala uppvärmningen drar sig den arktiska isen tillbaka och blottar möjligheter för världens oljeföretag att exploatera den olja man tror finns där. Kanske hittar de nya oljefält, och den ödesdigra processen med att bränna fossila energikällor med ökade koldioxid-utsläpp kan fortsätta som förut.

Djuphavsborrning är en komplicerad, osäker metod för att utvinna olja på väldigt djupa vatten. Riskerna detta innebär för den marina miljön, när oljebolagen borrar i allt mer extrema och svårarbetade miljöer, såg vi nyligen prov på i Mexikanska golfen.

Efter att oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i april, sprutade olja och gas oavbrutet ur havsbotten på 1 500 meters djup under tre månader. Katastrofen fick stora konsekvenser för våtmarker, havsmiljön och det fantastiska djurlivet i området.

Det är uppenbart att både teknik och kunskap saknas för att hantera utsläpp på så stora djup, brister som även BP har erkänt.

Att borra i Arktis är än mer riskfyllt än i Mexikanska golfen. Väderförhållanden är opålitliga, stora isberg hotar säkerheten, och om en olycka skulle vara framme är avståndet till räddnings- och saneringshjälp stort.

Oljebolaget Cairn är redan igång. Med hjälp av det svenska företaget Stena AB har man under sommaren och hösten provborrat utanför Grönland.

Just nu pågår en global diskussion om djuphavsborrningar efter olja och de stora risker de medför. Nyligen avslutades det så kallade Ospar-mötet i Bergen där Tysklands miljöminister drev frågan om ett stopp för ny djuphavsborrning i Nordostatlanten, som en följd av det svåra oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Förslaget fick trots de stora riskerna för marina ekosystem, inte tillräckligt stöd och exploateringen kan fortsätta obehindrat.

Greenpeace kan inte acceptera att vi utsätter Arktis och planeten för så stora risker. Därför har vi den senaste månaden genomfört protestaktioner, balnd annat utanför Grönland, där aktivister klättrade upp på oljeriggen med stora banderoller för att skicka ett budskap till världen om vad som håller på att ske; för ett par veckor sedan blockerade bland annat svenska aktivister ett av Stenas oljeborrningsfartyg vid Shetlandsöarna.

Vi uppmanar de involverade företagen att ta ansvar och upphöra med borrningarna omedelbart. Samtidigt har politiker i Sverige, Europa och globalt ett stort ansvar och måste verka för ett förbud mot nya djuphavsborrningar och ett starkt skydd för Arktis.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons