Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace: Välj bort Folkpartiet och kärnkraft

Annons

Folkpartiet inleder i morgon årets liberala riksmöte i Västerås. Partisympatisörer från hela landet väntas anlända till staden och det blir seminarier och diskussioner med inriktning framför allt på höstens spännande riksdagsval.

Partiledaren Jan Björklund, som står för öppningsanförandet, har vid ett flertal tillfällen gjort klart att kärnkraften kommer att spela en av huvudrollerna i den stundande valrörelsen. Sverige står nämligen vid ett mycket viktigt energipolitiskt vägskäl. Eftersom våra till åldern komna kärnkraftverk måste pensioneras snart menar Björklund, helt korrekt, att vi redan under nästa mandatperiod måste börja fatta beslut om hur denna el ska ersättas.

2010 blir därmed ett historiskt år. Det är nu vi gemensamt måste välja åt vilket håll Sverige ska gå åt – ska vi satsa på förnybar el i kombination med lönsam energieffektivisering, eller på mer kärnkraft?

Folkpartiet ser tyvärr en storskalig utbyggnad av kärnkraften som den enda vägen framåt. Man upprepar gärna den retoriska skrämselfrågan om vad som skulle hända om vi över en natt ”avvecklar hälften av vår elproduktion” – det vill säga kärnkraftselen.

Den energipolitik Sveriges regering och riksdag lagt fast bygger dock på att förena ekologisk hållbarhet med konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I den kontexten är effektiviseringsteknik och förnybar energi överlägsna allt annat. Att i detta läge börja satsa på ny kärnkraft innebär att vi låser oss fast vid en riskfylld, miljöfarlig och dyr energiform. Något som direkt blockerar framväxten av förnybara energikällor och hindrar dem att leva upp till sin fulla potential att tillgodose samhällets energibehov på ett flexibelt, effektivt och långsiktigt sätt.

Den goda nyheten är att vi inte behöver kärnkraften. De förnybara alternativen kan klara av att försörja det svenska energi-behovet. Om vi satsar på en förnybar utveckling skapas dessutom förutsättningar för entreprenörer, företagare och inte minst en kraftfull ekonomisk tillväxt.

Att satsa på förnybart innebär självklart inte att vi avvecklar hälften av vår elproduktion. Snarare skulle vi under ett antal år framåt, på ett säkert, planerat och ansvarsfullt sätt börja ersätta kärnkraftsel med förnybar el. En sådan process skulle leda till att vi både räddar klimatet, skyddar miljön och skapar tiotusentals nya jobb i hela landet.

Egentligen fungerar energipolitiken precis som ett riksdagsval. De alternativ vi inte gillar väljer vi bort. Riksdagsledamöterna och deras mandat försvinner förstås inte för det, utan ersätts bara av andra, bättre alternativ.

Ludvig Tillman

talesperson i energifrågor, Greenpeace

Anders Hellberg

talesperson i klimatfrågor, Greenpeace

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons