Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greta Ågren: Generationerna behöver varandra

Grunden för lärandet och att förebygga brott sker på skötbordet – kanske till och med tidigare.

Annons

Hela mitt arbetsliv har jag ägnat åt barn i förskoleåldern. Min övertygelse är att forskningen bör ägna sig åt brottsförebyggande metoder med början från födseln eventuellt tidigare för att nå resultat. Det finns forskning om det nyfödda barnets hjärna, som man verkligen borde intressera sig för. Spädbarn är kompetenta men samtidigt mycket sårbara.

Hjärnforskaren David Ingvar skrev på 1980-talet om hjärnans engångschans. Det vore kanske något att utveckla och forska vidare på. Det finns mycket annan forskning om småbarnsåldrarna. Frågan är: varför används inte den? Min tanke om detta är att små barn aldrig har varit viktiga. Det har varit låg status att arbeta med små barn och är det fortfarande. Utbildningsmässigt har det ofta räckt med kortare utbildning och lönen har varit låg.

Här borde man verkligen tänka om. Empati är något som vi föds med (någon avvikelse finns säkert). Den behöver bevaras och utvecklas från den tidigaste barndomen.

Barns lärande börjar också vid samma tidpunkt eller man kan säga att grunden för lärandet börjar vid födelsen, kanske tidigare. Man väljer inte sina föräldrar. Detta skapar en ojämlikhet från början. Barn som blir sedda, bekräftade, på ett empatiskt och kärleksfullt sätt med en sund gränssättning utvecklas positivt Av ett sådant bemötande från den vuxne utvecklas självkänsla och livskompetens.

Något som forskningen också skulle ägna sig åt hur vårt samhälle påverkas av att generationerna lever i segregerade grupper. Generationerna behöver varandra. Barn och unga behöver de äldres erfarenhet. Äldre behöver de ungas vitalitet. Min övertygelse är att detta skulle skapa harmoni och balans ur ett samhällsperspektiv.

GRETA ÅGREN

Västerås,

tolv år som nämndeman,med lärarerfarenhet från förskola och högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons