Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundskolenämnden: Samling kring stora viktiga beslut

Grundskolan i Västerås står inför stora och viktiga utmaningar. Vi måste minska grundskolans lokalytor när elevantalet sjunker samtidigt som det är nödvändigt att nå en fortsatt ökad måluppfyllelse.

Annons

Då är det viktigt att vi som förtroendevalda kan samla oss och ta gemensamma tag.

De beslut som grundskolenämnden fattade i enighet den 27 oktober är ett långsiktigt beslut där det är viktigt för tryggheten i förändringarna att det finns ett brett politiskt stöd.

Vår gemensamma ambition är att genom de satsningar vi gör utveckla grundskolan i hela Västerås. Det handlar således inte bara om att lägga ned Gideonsbergsskolan och starta en ny skola för de högre årskurserna i Carlforsskas före detta B-hus.

Det handlar om satsningar på Bäckbyskolan och Skiljeboskolan så att dessa skolor också ombildas och får en nystart med profilering och pedagogisk satsning. I Bäckbys fall innebär beslutet också en satsning för samarbete och trygghet runt skolan och den förebyggande verksamheten.

En inriktning är också att successivt gå över till skolor med årskurs 6-9. Detta ska dock ske i den takt som är lämpligt och det ska också vara möjligt att behålla sammanhållna skolor för de lägre åldrarna upp till år sex. I detta skede får vi ytterligare två skolor med årskurs 6-9, nämligen Skiljeboskolan och Nybyggeskolan.

Det innebär att de nuvarande F-6 skolorna inom Skiljeboskolans och Nybyggeskolans upptagningsområde blir F-5 skolor. Skolor utanför Västerås tätort kommer tills vidare att bedrivas med de årskurser de har i dag.

Vi har också sett det viktigt att den verksamhet som bedrivs för nyanlända barn sprids till flera skolor för att på det sättet öka integrationen.

Det är huvudlinjerna i de beslut som nämnden har fattat.

Vi vill få till stånd en pedagogisk utveckling i hela grundskolan i Västerås. En cent-rumskola med närhet till högskolan och Carlforsska gymnasiet innebär då stora fördelar.

Vi vill se en modern skola som sätter eleven i centrum och som satsar på utveckling av lärare och skolledare och som tar till sig de senaste väl beprövade undervisningsmetoderna.

Det här beslutet är del i att höja kvaliteten på grundskolan i Västerås. Vårt beslut innebär också att nämnden ska vara uppdaterade om vilka ytterligare omställningsbeslut som kan vara nödvändiga för att få en så bra grundskola som möjligt i Västerås.

Vi kommer även i fortsättningen att debattera det vi är oense om men har i de här frågorna funnit att det bästa politiska ledarskapet är att ta gemensamma beslut.

Mikael Damsgaard

Ordförande grundskolenämnden (M)

Vicki Skure-Eriksson

förste vice ordförande i grundskolenämnden (C)

Anders Teljebäck

andre vice ordförande grundskolenämnden (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons