Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Hökmark (M): Handla med varandra!

Den viktiga frågan i dag handlar inte bara om hur vi ska komma ur krisen utan hur vi ska komma in i något bättre.

Annons

Det gäller i Västerås liksom i övriga Sverige. Utan en öppen ekonomi kommer den avancerade svenska industrin, utvecklad genom export, möta ännu större svårigheter.

Tyvärr är det många som glömmer att en framgångsrik krispolitik måste uppfylla detta självklara krav. Det är dessutom så att vi kan komma ur krisen bara om vi vet vart vi vill. Annars riskerar vi bara att gå runt i varv efter varv med växande statstöd och offentliga budgetunderskott.

Jag vill att Sverige och Europa ska komma in i en ekonomi som präglas av stabil utveckling och uthållig tillväxt, byggd på en europeisk konkurrenskraft och en inre marknad som låter svenska och europeiska företag växa fram till att vara världsledande. Det kräver utrymme för innovationer och nyföretagande liksom för investeringar och en möjlighet att konkurrera på nya marknader.

Det finns i dag två hot mot en sådan utveckling. Båda är lockande för dem som vill ut ur krisen utan att tänka sig för vart de vill. Och båda riskerar att fördjupa och befästa våra problem så att den kris för jobb och tillväxt som vi har i dag riskerar att bli en normalitet.

Det första hotet är att vi nu försöker lösa problemen genom att öka statsstöd och genom att subventionera företag som själva saknar konkurrenskraft eller som befinner sig på krympande marknader.

I Europaparlamentet var det många som ville sätta den agendan för den europeiska krispolitiken när vi diskuterade den inför Europeiska rådets möte i Bryssel och inför G20-mötet i London.

De stora budgetunderskotten i USA och Storbritannien framhävdes som föredömen utan att man brydde sig om risken för underminerade statsfinanser och stigande räntor när arbetslösheten växer. I Storbritannien ser vi hur stigande räntetryck redan nu begränsar Gordon Browns möjligheter att låna. Konsekvensen av den politiken är att de nya företagen, de nya investeringarna och de nya jobben inte kommer fram, samtidigt som de gamla jobben sakta försvinner ändå.

Det andra hotet handlar om protektionismen. Protektionismen är ett hot eftersom den stryper handel och investeringar, motverkar tillväxt i de länder den drabbar och därmed i alla andra. Det är nämligen så att export förutsätter import, och den importen förutsätter export. Om andra inte vill importera från oss kan vi inte exportera och om vi inte kan exportera har vi inget att importera för. Så enkelt är det. Kalla den gärna Gunnar Hökmarks teori om internationell handel. Därför måste protektionismen bekämpas.

Den skapar inte bara motsättningar mellan länder och folk. Den leder till ekonomisk stagnation och arbetslöshet. Export förutsätter import som i sin tur förutsätter export.

Förhoppningsvis kommer det avslutade G20-mötet bli en signal om att länderna tillsammans ska bekämpa protektionismen var den än dyker upp, i USA, Sverige eller Frankrike.

Gunnar Hökmark

delegationsledare i Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons