Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Törnér: Skolan måste få kosta

Annons

Sedan 1990-talets nedskärningar har det i skolvärlden bara fortsatts att tala om besparingar och köpstopp.Samtidigt inför varje val säger politikerna att nu ska det satsas på skolan och lärarna.

I regeringsförklaringen sade statsminister Fredrik Reinfeldt att läraryrket var Sveriges viktigaste yrke. Lokalpolitikerna kör med samma svada.

Men när det kommer till kritan är det inte sant. År efter år får Västerås lärare bara höra att det ska sparas och skäras ner. Varje år går skolor back. Skolor slösar inte. Kan aldrig Västerås politiker någon gång tänka tanken att skolorna får för lite pengar? Att det är därför de går back?

Skolorna finns för barnens och ungdomarnas skull, för framtiden. Men det får inte kosta. Det drabbar eleverna och de ansvariga räknar med att den personal som är kvar även ska göra det jobb som den personal som sparats in skulle ha gjort.

"Sveriges viktigaste yrke". Lärarna har lönemässigt släpat efter i många år. Medan andra grupper får 3,5-4 procent i löneökning erbjuder Västerås 2,4 procent till lärarna, som redan är underbetalda.

Västerås ansvariga tycks inte fatta att det behövs lärare i framtiden också. Det spelar ju ingen roll vilken regim stan har, det är ju lika illa ändå. De satsar inte alls på skolan. De tycker inte alls att lärarna ska ha anständiga löner.

För eleverna är det bra om det är högst 20 elever i klasserna, för skolornas ekonomi är det bäst om det är 30. Sedan flera år är det bara ekonomin som gäller. Det är märkligt. Det hjälper inte hur bra ekonomin är i landet, det ska sparas och skäras ner ändå. I Danmark har lärarna 10000 kronor mer i månaden än lärarna i Sverige. Uppenbarligen fattar de skolornas och personalens betydelse där.

Politikerna sviker. De sviker framtiden.

Gunnar Törnér

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons