Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnbritt Stillman: Stoppa förtätningen på Hammarby

Annons

Kan bli nytt problemområde

Politiker frågas ut om planerna för Hammarby

Är inhämtandet av synpunkter på den planerade förtätningen på Hammarby från de boende på området endast ett spel för galleriet? Ni får gärna presentera ett helikopterperspektiv och konsekvenstänkande gällande hur framtidsplanen ser ut idag för oss som kommer att bo och leva våra liv här.

När det gäller mina egna tankar och funderingar tar jag här endast upp den del av Hammarby som ligger mig själv närmast men det finns stora skäl att granska planen för hela området innan beslutet är oåterkalleligt.

De huskroppar som är tänkta att ligga mellan Bygatan och Nybyggeskolan kommer att ta bort de i dagsläget välbehövliga parkeringarna för både boende och besökare samt försvåra det för föräldrar som via bil lämnar och hämtar sina barn till Nybyggeskolan två gånger per dag. De kommer dessutom att ta bort möjligheten att få in välbehövligt solljus till både lägenheter och grönområdet mellan husen som idag används flitigt av de boende.

Det är inte den uppfattningen man får när man ser förslaget presenterat på bild men om man bedömer storleken och höjden på de planerade huskropparna så inser man att det är vad som kommer att ske. På den presenterade bilden med de fiktiva huskropparna ser det dessutom ut som att det finns plats för parkering framför husen mot Nybyggeskolan vilket betyder att de nya husen i realiteten kommer att stå ännu närmre de redan befintliga husen.

Om man vill utveckla ett område så finns det stora skäl att tänka på både den inre och yttre miljön. Behåll befintliga grönområden och plantera gärna fler träd som kan balansera avgaserna från den biltrafik som omger området. Förutom biltrafik till och från villaområdet och hyreshusen så ligger området nära både Surahammarsvägen och Köpingsvägen som är starkt trafikerade under de flesta av dygnets timmar. Naturliga områden med gräs, träd och buskar i nära anslutning till flerfamiljshus är dessutom avstressande och lockar till utomhusaktiviteter för både barn och vuxna.

Om man vill utveckla ett område så finns det stora skäl att tänka på både den inre och yttre miljön.

Andra mycket bra förslag om att utveckla Hammarbycentrum med en större närbutik, en biblioteksfilial, pizzerior, frisörer, gym och andra företag som boende i området har nytta av bör prioriteras före byggnation av bostäder. I annat fall så lär man människor redan från början att det här är inget område som man lever i.

Här enbart bor man och sitt liv lever man på andra ställen dit man är tvungen att köra bil eller utnyttja kollektivtrafiken (som redan nu är ansträngd). Att tränga ihop människor av olika nationaliteter på en liten yta gör inte automatiskt att man får en trivsam gemenskap. Hammarby blir i värsta fall ett nytt problemområde som de vi redan har på Bäckby och Råby.

Så. Stoppa den planerade förtätningen på Hammarby nu. Vill man bygga bort bostadskrisen så finns det andra områden som idag inte är bebyggda, som är mer lämpade för nybyggnation.

Vill man bygga bort bostadskrisen så finns det andra områden som idag inte är bebyggda, som är mer lämpade för nybyggnation.

Startkostnaden kommer kanske att bli lite högre men i slutänden har man större vinster i form av mjuka värden att räkna med vilket i sin tur medför minskade kostnader då det gäller samhällsinsatser. Innerst inne är vi alla djur och det vet vi hur dessa blir när de tvingas samman på ett begränsat område.

Gunnbritt Stillman

bor i lägenhet på Bygatan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons