Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnel Söderback: Hästsport är djurplågeri

Annons

Hästar blir inte friska av friskvårdsbidrag för ridning

Vad tycker hästarna om hästsport?Foto: Sören Andersson/TT

I slutet av förra året kördes hästen Luma de Lux till döds på Friends Arena i Stockholm. Hon drog tillsammans med tre andra hästar en vagn. I vagnen satt ett antal påhejare och en person hängde käckt utanför vagnen. Ekipaget framfördes på ett så våldsamt sätt att det förde tankarna till Romarrikets hästkapplöpningar. Intrasslad i ekipaget segnade Luma de Lux ner. Kuskarna slet i remmarna för att få upp henne på hovarna igen, men hästens kroppspulsåder hade brustit så det gick inte att fortsätta maratonloppet.

Samma dag som hästen dog ringde Expressens sportredaktion till mig och ville ha ett uttalande om dödsfallet. Efter att tidningen publicerat mina kritiska kommentarer på sin facebooksida kontaktades jag av en person som tyckte att jag inte skulle kommentera ridsporten överhuvudtaget för ridsportens medlemmar blir bara förbannade. Liknande kommentarer har publicerats i sociala medier efter att djurrättsaktivister försedda med plakat stillsamt har protesterat utanför hästtävlingarna, senast i Göteborg.

Den 21 februari skrev före detta ledarskribenten Agneta Lokrantz en krönika i VLT med rubriken "Förminska inte ridsporten". Hon liksom moderaterna vill tydligen att ridsporten ska främjas.

Moderaterna har drivit på för att få igenom ett friskvårdsbidrag för att ge möjlighet att friskvårda sig med hjälp av hästar. Hästarna däremot blir inte friska av att ha någon på ryggen och styras av metall i munnen. Det leder ofta till rygg- och munhälsoproblem för dem.

Hästarna däremot blir inte friska av att ha någon på ryggen och styras av metall i munnen.

Enligt djurskyddslagen ska djur skyddas mot onödigt lidande. Är hästsport ett fenomen som är förenligt med djurskyddslagens mantra?

Gång på gång rapporterar media om olycksfall och dödsfall på tävlingsbanorna. Kapplöpningsindustrin sticker ut med sin statistik, men även fälttävlan, distansritt och banhoppning är fyllda av tragiska öden med skadade eller omkomna hästar.

Jordbruksverket klassar trav, galopp, boskapsgrenar i western och working equitation, hoppning över 1,30 meter för häst, terrängmoment i fälttävlan och maratonmomentet i körning som grenar med hög risk utifrån djurskyddssynpunkt. I denna kategori räknas såväl serietävlingar på internationell nivå som exempelvis världscuptävlingar.

Hästsportens exploatering är omoraliskt djurplågeri. Men det finns sätt att umgås med hästar, som utgår från att de är individer, och inte bara redskap för mänskliga intressen.

Men det finns sätt att umgås med hästar, som utgår från att de är individer, och inte bara redskap för mänskliga intressen.

Gunnel Söderback

Ledamot i djurförsöksetisk nämnd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                      

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons