Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasister: Inte lätt att vara solidarisk

Många människor i världen lever under ­katastrofala förhållanden – äldre utan ­anhöriga, barn utan föräldrar och männi­skor utan hem. Vad ska vi göra för att förbättra dessa människors levnadsvillkor?

Annons

Vi har under detta år på Kopparlundsgymnasiet haft som projektarbete att ta reda på hur man som privatperson kan hjälpa till i samhället. Vår vision var att få komma in i samhället med ett positivt bemötande och många möjligheter till att få hjälpa andra människor. Något som dock var otroligt chockerande var att vi i stället blev bemötta av väldigt dåliga attityder.

Vi gick in i det här projektet med förhoppningar om att få svar på ett antal frågor vad gällande hur socialt patos kan förändra vårt samhälle. Kan vi verkligen förlita oss på att kommunen tar sitt ansvar? Går skattepengarna till de mest behövande? Om man nu som privatperson vill göra en insats i samhället, går det och hur gör man då? Får vem som helst hjälpa till med vad som helst? Är det så att socialt patos kan förändra vårt samhälle och i så fall på vilket sätt?

Vi har länge funderat över dessa frågor och därför tagit reda på om detta i över huvud taget är möjligt att genomföra.

I stället har vi stött på ofattbart många hinder, då vi hela tiden blivit bemötta

på ett negativt sätt. Vi har bland annat

haft kontakt med socialen, kommunen, volontärbyrån i Stockholm (som inom kort även kommer öppna i Västerås), Röda korset, blodcentralen med mera. Det är mycket konstigt att denna svårighet egentligen existerar då det hela tiden diskuteras i samhället om att hjälpen verkligen behövs.

Det känns helt fel att höra att olika organisationer söker och försöker få upp ögonen på ungdomar och om hur viktiga just de är för att förbättra och utveckla vårt samhälle i framtiden. Det är chockerande när vi som är ungdomar sedan blir bemötta med en helt annan inställning än vad marknadsföringen förmedlar. Är det verkligen så vi ska ha det? Borde inte samhället i stället visa tacksamhet för människor som faktiskt är beredda att göra insatser som leder till en förbättring för oss?

En viktig sak som vi tycker borde uppmärksammas inom volontärarbetet är att man borde lägga ner lite mer tid på själva förarbetet då man skulle kunna få prova på arbetet innan man bestämmer sig för om det känns rätt. Det borde även finnas en kontaktperson som följer med de första gångerna som ett stöd och rådgivare för att man ska kunna bli så trygg och självständig som möjligt under arbetet med andra människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons