Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

H Thorgren: Ingen lysande idé att öka ljusföroreningarna

Annons

När man surfar på begreppet light pollution, engelska för ljusföroreningar, får man över 8 400 000 träffar. Vid en surfning på det nysvenska ordet ljusförorening får man cirka 3 000 träffar. Ordet är så pass nytt att det inte har hunnit komma in i ordböcker än, så det kanske därför de ansvariga för de här heltokiga idéerna att överbelysa Västerås inte begriper bättre. Det är en mild tolkning.

Begreppet ljusförorening har till en början glömts bort i miljödebatten, vilket är rätt märkligt. Men nu har politiker världen över fått upp ögonen för detta problem. Det är framför allt bilder av jorden tagna från rymden som visar vad vi ställer med helt i onödan och öppnat ögonen på många men tydligen inte alla.

Vårt alltför ivriga användande av Edisons uppfinning glödlampan är:

w Ett enormt energislöseri. Sedan skall vi samtidigt uppmuntras att inte ha lampor på i onödan! Släck efter er, utropas det.

w Ett slöseri med skattemedel som borde användas vettigare.

w Ett starkt hot mot folkbildningen. Är vi den sista generationen som vet att det finns en himmel med planeter, stjärnor och galaxer? Frågan är tyvärr allvarlig då det finns massor med människor som aldrig sett vår egen vintergata lysa på natthimlen och njutit av blicken och förstått hur små och oviktiga vi är.

w Ett hot mot klimat och närmiljön.

Västerås stads tekniska stabs okunnighet är skrämmande och kan ge ytterligare påspädning till politikerföraktet. Men nu har i alla fall de folkvalda en chans att göra något positivt och det är att ta ansvariga tjänstemän i örat och stoppa eländet.

Här är några förslag: Ta kontakt med Åstorps kommun som var den första kommunen i Sverige att förstå den här problematiken. De införde redan 2004 en ljuspolicy för att begränsa skadeverkningarna. I Västerås vill man göra tvärt om. Gå in på nätet och läs artiklar och titta på bilder över ljusföroreningar! Garanterat nyttig och bildande läsning. Det är bra att vara upplyst, men efter studier och inte artificiellt.

Jag har dock naturligtvis full förståelse för att mörka stadspartier skall vara så belysta att människor och icke minst kvinnor tryggt skall kunna röra sig, men rikta då strålkastarna nedåt där de gör nytta och inte mot himlen.

En och annan villaägare borde också tänka till vid juletid och inte efter någon amerikansk förebild dränka sitt hus med ljus-slingor. Det mesta är väl oförargligt och kan skapa stämning, men jag har sett hus som påminner om Las Vegas by night. Ursäkta, men jag tycker det ser löjligt ut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons