Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad: Alliansens politik kommer att lyfta skolornas resultat

Det är direkt felaktigt när Anders Härdevik påstår att vi för en skolpolitik som endast har en ny förpackning.

Annons

Folkpartiets skolpolitik har inte fått genomslag ännu. Orsaken är att stora reformer ska utredas ordentligt innan de sjösätts. Detta påbörjades med en ny skollag och en ny gymnasiereform med början hösten 2011.

Att efter två terminer ställa frågan om vår skolpolitik har misslyckats eller ej är inte relevant. Härdevik attraheras uppenbarligen av den gamla skolan vars konsekvenser var att en stor del elever lämnade grundskolan utan att uppnå godkända resultat och att lärarna ensidigt fokuserade på tre ämnen; svenska, engelska och matematik för att få eleverna godkända för att komma in på gymnasieskolan.

De andra ämnena fick mindre utrymme. Parallellt avskaffade den socialdemokratiska majoriteten i Västerås i praktiken behörighetskraven när den lät nollpoängare komma in på gymnasiet i Västerås. Detta har varit en katastrof kvalitetsmässigt för gymnasiet och gav helt fel signaler. Obehöriga lärare har tillåtits att undervisa, lärare har satt snälla betyg trots att eleverna inte har uppnått målen i skolan. Detta upptäckte vi direkt första året i gymnasiet när vi följde upp betygen i A-kursen med elevernas betyg i samma ämne från grundskolan. Vi har dessutom under lång tid haft en kommunaliserad skola som inte har prioriterat kunskap och lärarnas kompetens och löner.

Det har heller inte funnits en tuff nationell Skolinspektion som har haft mandat att agera mot kommuner och skolor som påvisar brister. Skolinspektionen är ett exempel på Folkpartiets och regeringens omläggning av skolpolitiken, men även skollagen som nu ställer krav på friskolorna och de kommande behörighetskraven på lärarna är sådana exempel. Lärare ska inte kunna undervisa, sätta betyg och få fast anställning om de inte har behörighet och en lärarlegitimation.

In i det sista har de rödgröna partierna och Sveriges kommuner varit emot en nationell reglering. Vi lägger om lärarutbildningen och vi ser nu att något fler söker sig till utbildningen. Men kvaliteten måste höjas och vi behöver se fler karriärvägar.

Lönesituationen är under all kritik och här är det arbetsgivarna, kommunerna, som har struntat i lärarnas villkor. I Västerås är det Folkpartiet som har varit pådrivande och fått igenom vissa lönesatsningar. Dessvärre kan vi konstatera att förra årets beslut i kommunfullmäktige fortfarande inte har nått lärarnas lönekuvert.

Skolan innebär en stor utmaning och Folkpartiet och regeringen har gått till val på att reformera svensk skola för att höja kvaliteten och resultaten. Alliansens reformer sjösätts under 2011 och 2012. Vi är övertygade om att dessa ska lyfta resultaten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons