Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (fp): Bättre granskning önskvärd

Ett antal inlägg kring friskolereformen har gjorts, bland annat av Per Lithammer (v) den 9 augusti.

Annons

Tyvärr så passar kritikerna på att blanda ihop folkpartiets syn på religiösa friskolor med friskolor generellt. Det är viktigt att skilja vanliga fristående skolor och religiösa friskolor. Flera religiösa friskolor har i många fall inte levt upp till läroplanens mål om allsidighet i undervisningen och helt kringgått den allmänna värdegrund som man förväntar sig att alla elever ska få ta del av, oavsett om det är en friskola eller en kommunal skola.

Fristående skolor är ett mycket positivt inslag, inte minst för att skapa en kvalitetskonkurrens mellan olika skolor. Däremot anser jag att Skolverkets tillsyn måste bli mycket bättre. Västerås stad och Västeråsalliansens nya utbildningsplan har ett mål: planen ska omfatta både kommunala och fristående gymnasieskolor och verksamheter. Detta kanske är ett nytt inslag i skolpolitiken.

Men i takt med att vi får fler fristående aktörer och att villkoren för kommunala och fristående är desamma - dessutom finansierade av skattepengar - så är det självklart att även kommunen i dialog stärker sin kommunala insynsrätt vid kvalitetsuppföljningar. Jag är övertygad om att fristående skolor kommer att tillåta insyn eftersom vi förtroendevalda skolpolitiker också är intresserade av hur det går för våra Västeråselever även i alternativa skolor.

Utbildningsnämnden i Västerås är tydlig med att så långt det bara går skapa ett rättvist system gentemot både kommunala och fristående skolor. Vänsterpartiet tog aldrig några sådana initiativ under sin tid i majoritet med socialdemokraterna. Dessutom växte det fram många fristående alternativ under det gamla vänsterstyret trots att vänstern är motståndare till fristående skolor. Dessa alternativ och de kommunala skolorna tänker vi nu stötta och kvalitetsutveckla, men också ställa tydligare krav på resultat för att Västerås ska bli en bättre skolstad.

De religiösa friskolorna som skolministern uttalat sig om måste tillsvidare förbjudas tills man förtydligar skollagen och har en fungerande tillsynsverksamhet från Skolverkets sida.

Roger Haddad

Ordförande i utbildningsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons