Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (FP): Fler söker till yrkesprogrammen

Annons

Socialdemokraten Anders Teljebäck måste läsa på bättre (debattartikel, 19/10). Gymnasieintagningen i Västerås presenterade nyligen mycket glädjande siffror som visar att fler ungdomar söker gymnasiets yrkesprogram.

Vid ett besök nyligen på Wijkmanska berättade rektor och lärare hur de långsiktigt och med stort engagemang, tillsammans med branschen, lyckats öka intresset. Teknikprogrammet, elprogrammet och industritekniska programmet ökar antalet sökande och exempelvis ökade antalet förstahandssökande på industri från 3 till 19 och på el från 22 till 33, en otrolig bra utveckling.

Regeringens nya gymnasiereform stänger inga dörrar. Elever kan med aktiva val, på alla program, läsa in en högskolebehörighet. Men Teljebäck uttalar sig utan att efterhöra vad eleverna vill; drygt 75-80 procent av eleverna på de yrkesinriktade programmen vill enligt skolan inte läsa in en högskolebehörighet, de sökte programmet för att börja arbeta direkt efter gymnasiet. Regeringen har också infört rätt att komplettera sedan inom vuxenutbildningen om man ändå ångrar sig. Kortare gymnasiekurser är inget nytt.

Socialdemokraterna står svarslösa i frågan om de tusentals ungdomar som årligen hoppar av gymnasiet. Regeringen ämnar ge Skolverket i uppdrag att inom ramen för yrkesintroduktion, som redan finns i dag, föreslå kvalitetssäkrade kurser av olika längd. Om eleverna går ett eller tre år beror på motivation och mål.

Yrkesintroduktion har två uppdrag i gymnasiet; få elever behöriga till nationella program eller få dem att lämna med en kort utbildning inför arbetslivet.

Vi föregick detta och införde Arenan i Västerås som ska arbeta på detta sätt. Socialdemokraterna har kanske ändrat våra intentioner, för de röstade emot när Arenan infördes.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons