Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (fp): Ogillar oppositionen lärlingsutbildningar?

Annons

Gymnasieskolan i Västerås måste utvecklas och anpassas till elevernas intressen och arbetsmarknadens behov av kompetens. Vi har också ett ansvar att se till att vi höjer resultaten i gymnasieskolan och minskar avhoppen genom att bli bättre på att erbjuda eleverna bra utbildningar.

Vi ska bidra till att säkerställa en kvalitativ utbildning som underlättar för ungdomar att få arbete efter studierna. Västeråsalliansen har därför drivit igenom ett beslut i utbildningsnämnden att införa gymnasiala lärlingsutbildningar i Västerås från hösten 2008.

Det är positivt att vi fattar ett beslut som bidrar till att skola och arbetsliv samverkar. Lärlingsutbildningens mer konkreta innehåll kommer att arbetas fram under hösten i samråd med gymnasieskolorna, de fackliga och näringslivet.

Minst halva utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagd. Det införs också en möjlighet för elever att reducera andelen kärnämnen med upp till 300 poäng. Eleven kommer inte att kunna välja bort viktiga ämnen som svenska och matematik. Möjlighet att anställa lärlingen under utbildningstiden införs, så också möjligheten att senare läsa in en högskolebehörighet.

Det viktigaste är nu att lärlingsråden själva diskuterar upplägg och moment för utbildningen. Det är det lokala och regionala behovet hos näringslivet som ska avgöra innehållet i utbildningen.

Det som är förvånande är socialdemokraternas och vänsterpartiets reservation mot beslutet. Vid sammanträdet fanns det nästan en politisk enighet kring vikten av dessa lärlingsutbildningar, men oppositionen hade gärna sett ett mer utförligt underlag.

Ändå blev det en reservation med en annan innebörd, i vilken man förordar den förra s-regeringens förslag till lärlingsutbildning. Något som inte alls togs upp i nämnden.

Ska reservationen tolkas som att ni motsätter er beslutet att ge elever som är mer praktiskt lagda möjligheten att läsa en gymnasial lärlingsutbildning?

Roger Haddad

Ordförande i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons