Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (FP): Rödgröna har ingen skolpolitik

Annons
Hård kritik. De styrande rödgröna i Stadshuset måste lägga om hela sin skolpolitik, menar Roger Haddad (FP)foto: vlt:s arkiv

Sedan valet styrs skolpolitiken lokalt av de rödgröna. Det är ingen hemlighet att Västerås resultat måste upp, inte minst i matematik. Någon tydlig skolpolitik går inte att uttyda, däremot har det inträffat ett antal aktiviteter som är värda att ta upp.

Lärarna demonstrerar utanför Stadshuset för högre löner. I valrörelsen lyfte vi upp denna fråga, men inget annat parti i Stadshuset var intresserat. Förhoppningsvis har lärarfackens sena uppvaknande och demonstrationen tvingat de rödgröna att höja lärarlönerna.

Regeringens förslag på karriärsteg och högre löner genom statsbidrag är ett viktigt steg, men kommunen är lärarnas arbetsgivare. Den lokala lönepott som vi tingat fram måste snarast betalas ut till lärarna. Deras arbetsbörda har lett till ett antal stormöten på några grundskolor dit vi bjudits in.

Lärarna lyfter alla uppdrag de har samtidigt som många skolor drar ner på personal och specialresurser. Regeringen kommer att utreda hur vi kan minska lärarnas administration, vid dessa samtal har en del av kritiken härletts till lokala beslut i skolnämnder och Proaros.

Detta har vi från Folkpartiet tagit upp direkt med Proaros, exempelvis hanteringen av skriftliga omdömen. Under vår ledning prioriterade vi lärarfortbildning, kompetenskartläggning och systematisk uppföljning. Vi är kritiska till att nuvarande ledning pausat detta viktiga arbete, trots riksdagsbeslut om ny lärarlegitimation och skärpta behörighetskrav.

Det arbete vi initierade 2008 och som gjorde att Västerås var ledande i Sverige när det gällde att kartlägga lärarnas behörigheter har fallit platt, andra kommuner går nu om oss. Västerås menar att man avvaktar kommande ikraftträdandet nästa år, men behovet av insatser är känt.

Grundskolans resultat sjunker – fler insatser behövs i lågstadiet och mellanstadiet i god tid innan eleverna når högstadiet. Fokus måste ligga på de skolor som visar sämst resultat. Kraven på lärarna och rektorerna måste skärpas. Parallellt måste resurser finnas ute på skolorna så de kan sätta in extra åtgärder.

Flera skolor bekräftar vid mina skolbesök att man upptäcker behov och skriver åtgärdsprogram, men det saknas resurser för att erbjuda stöd. Detta är inte acceptabelt. Avhoppen på gymnasiet måste förebyggas.

Under de rödgrönas styre har det införts vikariestopp, anställningsstopp och stopp på inköp. Skolans vikariesystem har havererat och lett till inställda lektioner. De rödgröna måste åter fokusera på kunskapsresultaten och se till att resultaten lyfter.

Andelen lärare med lärarexamen och ämnesbehörighet måste prioriteras. Hur kan de rödgröna dra ner på ambitionerna samtidigt som man upprepar det vi lyft i flera år – lärarens avgörande roll för bättre resultat? Förskolan får inte hamna i skuggan, här sker ett otroligt fint arbete, men även här behövs kvalitetsinsatser och fortbildning, exempelvis att vi ökar andelen förskollärare.

Vi ser tyvärr neddragningar inom förskolan, det förhastade beslutet som sedan återkallades kring pedagogisk frukost är bara ett tecken på detta. De rödgröna har ingen skolpolitik. Den skolpolitiska debatten och de flesta besluten de senaste åren har drivits fram av fastighetsekonomiska och ekonomiska faktorer. Med tanke på hur mycket Västerås lägger på arbetsmarknadspolitiska insatser och vuxenutbildningsinsatser, enbart för att lappa och laga från grund- och gymnasieskolan, är det hög tid att de styrande lägger om hela sin skolpolitik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons