Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (FP): Vad vill Socialdemokraterna?

Annons

Det är intressant att företrädare för Socialdemokraterna hänvisar till Nederländerna och Tyskland för att jämföra ungdomsarbetslösheten. Det är sant att dessa länder har lägre ungdomsarbetslöshet, men de har ett utbildningssystem som vi i Folkpartiet delvis håller på att införa i Sverige. Något som socialdemokratin motsätter sig.

Det handlar om den nya gymnasieskolan med yrkesprogram och lärlingsutbildningar där minst hälften av studierna är arbetsplatsförlagda. Vi bereder också ett förslag om lärlingsanställningsavtal i riksdagen. Vi har tidigt insett att alla ungdomar inte vill läsa en högskoleförberedande utbildning och därför är detta en anpassning med fler vägar ut i arbetslivet.

Nederländerna är en förebild i detta avseende där branschen tar ett stort ansvar. Vi vill gå vidare med att utveckla kortare yrkeskurser och gymnasiekurser, även detta kritiserar Socialdemokraterna. Men detta behövs, tusentals elever hoppar årligen av gymnasiet. Det är bättre att man har något med sig från gymnasietiden än ett blankt papper.

I Västerås införde vi under vår ledning verksamheten Arenan. Den syftar just till att skräddarsy individuella yrkesprogram som kan vara korta eller långa. Regeringen förlänger och utökar satsningar på Yrkeshögskolan, yrkesvux och vuxenutbildning samt den satsning via Arbetsförmedlingen där ungdomar kan läsa in grund- eller gymnasiekompetens via folkhögskolesatsningen.

Socialdemokraterna i Västerås förtjänar kritik för att de trappar ner den kommunala insatsen för vuxenutbildningen. Statens insatser och kommunens bör i stället bereda vägen för fler studerande. Socialdemokraterna är inte trovärdiga när de påstår att de nu inför avtal med 75 procent av lönen för att anställa ungdomar.

Detta, från början ett folkpartiförslag om ungdomsavtal, har de kritiserat hårt. Men det finns ett upplägg som allt fler kommuner väljer att införa, vilket är mycket positivt. Folkpartiet och regeringen prioriterar insatser mot de unga och i Västerås har vi haft dessa politiska prioriteringar i många år. Utgångspunkten måste trots allt vara grund- och gymnasieskolan, och inte traditionella brandkårsutryckningar som Socialdemokraterna verkar förorda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons