Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad: Gymnasieskolan reformeras redan

Annons

Socialdemokraten Per-Inge Ahlbäck efterfrågar den 30 januari en förändring av gymnasieskolan. Det arbetet är redan i gång. Västeråsalliansen har lagt fokus på skolans utmaningar. Inte minst vikten av tidigare insatser i grundskolan.

Elevernas förkunskaper från grundskolan är avgörande för hur det går på gymnasiet. Detta bekräftas årligen i psykolog Håkan Edlunds rapporter till nämnden. Signalerna till grundskolan om förkunskaper och betygsintag till gymnasiet är viktiga. Vår största utmaning i dag ligger i att minska rekryteringen till det individuella programmet, samtidigt som vi förändrar dess upplägg. Det arbetet är redan påbörjat.

Den nya utbildningsplanen prioriterar näringslivssamverkan, exempelvis genom mål kring entreprenörskap i gymnasieskolan. Flera beslut skulle inte vara möjliga utan samverkan med näringslivet. Exempel på det är Teknikcollege på Wenströmska, branschavtalen med Edströmska och de kommande lärlingsutbildningarna som tas fram i nära samarbete med branschen.

Den nya gymnasiereformen betonar ett starkare arbetsmarknadsperspektiv. Satsningen lokalt på vuxenutbildningen är ytterligare ett sätt att möta näringslivets kompetensbehov. Vi ska ha en gymnasieskola som möter elevernas önskemål, men också arbetsmarknadens behov. Därför kommer vi inte att tvinga alla elever att bli akademiker. Att gå en yrkesutbildning eller en lärlingsutbildning ska vara lika attraktivt.

Ahlbäcks politik kommer att leda till fortsatt avhopp och utslagning. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin vill ompröva partiets skolpolitik och öppnar upp för en uppgörelse med regeringen. Lokalt drivs en annan skolpolitisk linje företrädd av Ahlbäck som fortfarande menar att hans politik står för förändring och förnyelse.

Roger Haddad

Ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons