Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad: Vi vill förbättra IV-utbildningen

Annons

Att många elever i Västerås lämnar grundskolan utan tillräckliga betyg och är obehöriga till gymnasieskolan är ett problem som Västeråsalliansen tar på stort allvar. Samtidigt lyckas inte alla våra gymnasieskolor med att ge elever på det individuella programmet rätt stöd för att klara av sin utbildning. Det är bekymmersamt.

Utbildningsnämnden har nyligen granskat det individuella programmet. Resultatet är oroande. Många elever får inte det stöd de skulle behöva. Uppföljningen och utvärderingen av insatserna är mycket bristfällig. Utbildningsnämnden kommer därför att bli tydligare i sitt uppdrag till gymnasieskolorna när det gäller förväntade resultat.

Men det finns positiva undantag och det gäller de så kallade Yrkes-IV-utbildningarna där en stor del av utbildningen är förlagd på ett företag. Att läsa på ett individuellt program är för många elever en andra chans att läsa in och ta igen det man av olika anledningar missat från grundskolan.

Vår utgångspunkt ligger fast - eleverna ska få stöd tidigare och man ska kunna läsa, räkna och skriva när man går ut grundskolan. Det är inte i första hand gymnasieskolans uppgift. Vår utbildningspolitik har som fokus att mycket färre ungdomar ska behöva gå på gymnasieskolans individuella program.

Det individuella programmet kostar Västerås stad mycket pengar. Därför är det viktigt att gymnasieskolorna håller en hög kvalitet och tilldelar programmet resurser för att skapa en bra utbildning. Vi kommer att skärpa våra ekonomiska uppföljningar.

Vi vill också säkerställa att resurser som anslås till elever på det individuella programmet faktiskt når fram. Vi får signaler om att så inte är fallet.

Alla elever, oavsett utbildning, och särskilt elever som har ett behov av extra stöd i skolan, ska få det. Det gäller i allra högsta grad elever som går på det individuella programmet. Min vision är att inga elever ska behöva gå om och reparera sina kunskaper på gymnasiet. Därför påbörjar vi nu detta långsiktiga arbete.

Roger Haddad (fp)

Ordförande i utbildningsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons