Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Holmberg: Sök OS i Mälardalen 2020!

Hörde att Åre/Östersund funderar på att söka vinter-OS igen. Tummen upp för jämtlänningarnas friska mod!
Jag anser dock att Sverige ska söka sommar-OS istället. Och att vi ska söka tillsammans hela Mälardalsregionen: Stockholm, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Södertälje.

Annons

Säg den OS-stad där man inte har ett par timmars transport mellan olika arenor! Mer än så är det inte mellan städerna runt Mälaren heller. Ansvaret för olika anläggningar och arrangemang skulle kunna fördelas mellan städerna. Friidrott och finaler i arenasporterna logiskt sett i Stockholm. Men cykel, skytte, tennis, kanot, simning, ridning, gruppspel i fotboll, handboll med mera kan utlokaliseras.

Mälardalsregionen består förutom Stockholm av städer som inte ligger högst på listan som turistmål varken för svenska eller utländska turister. Närheten till Mälaren eller en spännande historia räcker inte till för att locka turister. Med ett olympiskt sommarspel skulle dessa städer och hela Mälardalen känna av besöksströmmar redan från dagen efter att de meddelar att Stockholm fått äran att arrangera OS 2020.

Olika länders OS-delegationer kommer på besök. Det arrangeras träningsläger av andra länders landslag i olika sporter i den miljö, det klimat och i de städer som kommer att hålla olympiska spel. Precis som svenska landslag, tv-bolag och journalister besöker framtida OS-städer flera år i förväg skulle dessa dyka upp från varenda ett av de större deltagarländerna. Vi skulle växa i gemenskap när vi kvitterar ut volontärtröjorna för att kunna guida turister, journalister och atleter. Och de sista månaderna före spelen skulle vartenda hotellrum, vartenda vandrarhem och turistbuss i hela Mellansverige vara bokade. Efteråt skulle vi leva med den positiva känslan av att se OS-emblemen vid infarterna till våra städer, de OS-stämplade idrottsanläggningarna. En ökad turism skulle kanske inte märkas direkt i det tysta kölvattnet av

världens största skådespel men skulle smyga igång en tid därefter.

Jag körde av en slump genom Grenoble härom sommaren. Och piggnade till eftersom jag insåg att jag plötsligt hamnat i ett gammalt OS-säte. Det sitter i länge. Och tänker vi smart så får vi tillbaka publik och atleter på återbesök länge efter ett genomfört OS. Tänker vi smart får vi dem att vilja återbesöka inte bara världens vackraste huvudstad utan även de andra deltagande städerna.

Jag har inte tillräcklig insikt för att ens kommentera kostnadsaspekten. Men jag hoppas att man kan exponera ett framtida olympiskt spel med fokus mer på atleter än arenor. När det inte längre går att överglänsa varandra i stora arenor eller pompösa invigningar kanske det är bättre att skilja sig från mängden och låta arenor "duga" och utnyttja i största möjliga mån anläggningar som redan finns. Varför inte en invigningsceremoni runt vattnet i Stockholm där man bygger läktare längs kajerna och skådespelet sker på flottar/båtar/uppbyggda podier ute i vattnet istället för att bygga en anläggning som kan ta 100000 åskådare?

Upp på fötter för Stockholm 2020!

Håkan Holmberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons