Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Larsson (C): Sverige behöver kronan

En enstaka opinionsundersökning visar för första gången en svag övervikt för de som vill skrota den svenska valutan, kronan, för euron. Genast rusar eurokramarna, med folkpartiets ordförande Jan Björklund i spetsen, ut och kräver en ny folkomröstning inom ett år.

Annons

Detta fastän det har rått enighet om att man i respekt för väljarnas uppfattning skulle vänta minst en tioårsperiod innan man bör överväga om det finns skäl att ompröva beslutet att behålla kronan.

Kronan har tjänat Sverige väl sedan en klar majoritet tackade nej till euron 2003. Vårt land har haft lägre arbetslöshet, lägre inflation och högre tillväxt än eurozonen. Det finns inga skäl att ändra inställning bara för att kronan under senare tid har försvagats en del gentemot euron. Tillsammans med Danmark, som också har kvar den egna valutan, har Sverige de starkaste statsfinanserna i EU.

En egen flytande valuta är en stor tillgång i den ekonomiska kris vi upplever för närvarande. Enligt Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo tjänar Sverige 30 miljarder kronor per år på att ha kronan kvar. Exportindustrin skulle med euron ha haft ett kostnadsläge som hade varit ungefär 20 procent högre.

Jag arbetar för ett nära samarbete mellan Europas länder, men är motståndare till ett centraliserat statsbygge. Demokratiernas Europa, där ländernas självbestämmande respekteras, är en mer hållbar framtidslösning än ett Europas förenta stater, där så mycket som möjligt ska ”harmoniseras”, d v s likriktas. Även ur denna synvinkel är det självfallet en fördel att ha en egen valuta och en riksbank som kan fastställa en ränta som är anpassad till svensk ekonomi. I Euroland måste alla ingående länder leva med en genomsnittsränta, fastställd i Frankfurt och främst anpassad till Tysklands behov.

Flera euroländer – Irland, Grekland, Italien, Spanien, Portugal - faller nu allt djupare ned i den finansiella krisen. Utan en egen flytande valuta och en räntenivå anpassad till den egna ekonomin har de svårt att möta krisen. Statsskulderna växer, konkurrenskraften urholkas och inflation hotar. Det är ingen avundsvärd situation. Tvärtemot talet om att EMU-ländernas ekonomier skulle utjämnas ökar nu klyftorna inom valutaunionen. Konjunkturerna svänger farligt mycket och risken för protektionism växer.

Sverige drabbas självfallet hårt av den globala finanskrisen, men vi har bättre förutsättningar att möta krisen med statsfinanser i god ordning och en egen valuta. Kronan är en stor tillgång för Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons