Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Sjögren: Koldioxiden en livsnödvändig gas

Jag påstår alldeles riktigt att det inte finns några ”växthusgaser”, men jag har inte påstått, att det finns ingen ”växthuseffekt”.

Annons

Det finns ju en ”växthuseffekt” som inte beror på några ”växthusgaser” utan på lufttrycket i atmosfären och som gör att jordens medeltemperatur är plus 15 grader i stället för minus 18 grader.

I likhet med andra planeter och månar i solsystemet finns ett rakt samband mellan atmosfärens tryck och himlakroppens yttemperatur. Det finns mätningar, som visar detta. Exempelvis är det inte den höga halten av koldioxid utan det höga atmosfärstrycket och närheten till solen, som ger Venus dess höga yttemperatur.

Det är inte den låga halten utan molekylens egenskaper som diskvalificerar kol-dioxiden som växthusgas. Om Thorsten Schütte i sitt tänkta experiment ersätter det starka färgämnet kaliumpermanganat med vanligt ofärgat koksalt ger en knivsudd salt ingen färgändring. Inte för att en knivsudd är så litet utan för att saltet inte har egenskapen att färga vätskan.

Koldioxid har däremot förmågan att mycket tillfälligt ta upp ungefär 5 procent av värmestrålningen från jordytan, men av elektriska skäl sänds den genast ut igen och molekylen värms inte upp och inte omgivande luftmolekyler heller.

Det kemisten Svante Arrhenius publicerade 1896 fann han själv felaktigt några år senare. Tyvärr tog FN:s klimatpanel, IPCC, upp den galna föreställningen att koldioxid kan värma luften. IPCC saknade kunskap och idéer om den astronomiskt drivna värmeökningens orsaker och utsåg ”i brist på annat” koldioxiden som ansvarig.

Slutligen vill jag säga att vi måste hushålla med jordens resurser av verkliga skäl och inte med falsk skrämselpropaganda. Vi måste sluta att klå medborgarna på mera pengar till värdelösa och verkningslösa åtgärder som att försöka minska halten av den livsnödvändiga gasen koldioxid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons