Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Sjögren: Politikernas klimatåtgärder är meningslösa

Annons

Eric Söderberg menar att det är obegripligt att låta människan öka sin påverkan på miljön och räknar upp ett antal källor, som skulle visa att koldioxiden sannolikt är orsak till den oomtvistade uppvärmningen av jorden. Själv tycker jag att det är lika obegripligt att låta människorna tro att de kan påverka uppvärmningen.

Jag har mätdata som bestämt visar att koldioxiden mycket marginellt påverkar jordens värmeutstrålning. Här det verkligen fråga om vetande eller tro.

Enligt siffrorna från Söderberg har koldioxidhalten ökat med närmare 40 procent. Om nu den ökningen inte har resulterat i annat än en temperaturökning på 0,7 grader eller med en fjärdedels procent, så medge att den ökningen är så obetydlig i förhållande till de 40 procenten att det klart visar att koldioxiden har ingen eller ringa påverkan på klimatet.

Söderberg ställer så frågan om man ska tro på Nasa eller mig, vilket får mig att känna mig påhoppad. Men vetenskap handlar inte om beslut i politiskt finansierade organ. Ett exempel är mannen som mot en samlad vetenskaplig expertis hävdade att det inte var maskar som orsakade hål i tänderna, men han klarade sig från kättarbålet genom att listigt hävda att en del hål inte orsakades av maskar. Han fick rätt till slut.

Slutligen vill jag bara med sorg i hjärtat konstatera att politiker av alla färger är beredda att slänga ut miljardernas mångfald på helt meningslösa åtgärder, som inte på minsta vis påverkar den verkliga boven i dramat: solens magnetfält.

Håkan Sjögren

atom- och molekylfysiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons