Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvera boendebeskattningen!

Annons

I Västerås har taxeringsvärdet på fastigheter stigit med i genomsnitt 32 procent de senaste två åren. Även i övriga västmanländska kommuner har värdet, och därmed fastighetsskatten, höjts. Få andra skatter kan höjas på detta sätt.

Få frågor engagerar landets 2,3 miljoner fastighetsägare lika mycket som fastighetsskatten. Ändå är kristdemokraterna det enda riksdagsparti som på allvar tar sig an det absurda systemet för fastighetsbeskattning.

Det som upprör oss, liksom många villaägare, är den grund på vilken skatten vilar. Det finns nämligen en felaktig tanke bakom dagens fastighetsskatt, att boendet genererar en årlig vinst, som i sin tur kan beskattas. Men en sådan vinst uppstår inte förrän man säljer villan med vinst. Däremellan måste man ha andra inkomster, om man inte ska tvingas ta lån för att ha råd med skatten.

Kristdemokraterna har i flera år drivit frågan att den statliga fastighetsskatten ska tas bort och ersättas av en låg kommunal avgift. Denna avgift skall vara strikt kopplad till kommunens kostnader för vägar, gator, räddningstjänst och fysisk planering. Det betyder i dagsläget en högsta årlig avgift på 2 800 kronor per småhus och 900 kronor per lägenhet. I reda pengar innebär det nästan en halvering av den löpande boendebeskattningen jämfört med i dag.

Genomförs vårt förslag utan annan finansiering förlorar den offentliga sektorn cirka 10 miljarder kronor i skatteinkomster. Vi föreslår därför en skärpning av reavinstbeskattningen för att hjälpa till att finansiera reformen. Höjningen av reavinstskatten, som för övrigt både folkpartiet och centern har med i sina budgetalternativ, kritiseras numer av moderaterna. De menar att vi inför en "flyttskatt" för de pensionärer som vill sälja sina hus för att flytta till en hyreslägenhet eller ett äldreboende.

Men redan i dag finns en reavinstskatt. Vad vi gör är helt enkelt att föreslå att den höjs något, från 20 till 30 procent. Med en sådan höjning skulle reavinstskatten på fastigheter jämställas med andra kapitaltillgångar, som aktier, fonder eller ränta på banksparande. Summan för de äldre villaägarna blir med vårt förslag att de får lägre skatt om de bor kvar i villan, men högre skatt när de säljer. De slipper betala skatt när de inga pengar har, men betalar när pengarna finns i handen.

För oss kristdemokrater är viktigast av allt att vårt förslag en gång för alla bryter med den osunda principen att den löpande skatten baseras på stigande marknadsvärden. För en sak är klar. Det är inte oron för vilken skatt man betalar när man säljer sin villa som håller folk vakna om nätterna, utan ovissheten om man har råd att bo kvar när skatten ständigt stiger. Och det gäller såväl gammal som ung.

Göran Hägglund

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons