Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handel med mödomshinna

Annons

"Mödomshinna är ett slemhinneveck som utgår från slidmynningens bakre kant och som delvis täcker slidöppningen".

Så definierar Nationalencyklopedin ett bihang i en kvinnas sköte. Nu har detta värdelösa bihang, enligt enkät av Sciences, förvandlats till en industri som omsätter åtta miljarder dollar per år och kallas för "Vaginal marknad". Trots sin ringa betydelse har detta slemhinneveck skapat många tragedier i vårt land.

Varje år utförs i Europa 1,5 miljoner operationer för att återställa mödomshinnan eller sätta dit något liknande som skall blöda när den utsättas för tryck. De flesta kunder är unga kvinnor mellan 13 och 25 år gamla. Ingreppet kostar mellan 500 och 3000 euro beroende på hur lång tid som gått sedan kvinnan blev av med sin oskuld.

Det finns två metoder varav den ena är Laser Vaginal Rehabilitering (LVR) och den andra är Designer Vaginoplasti. En stor del av kvinnorna kommer från Mellanöstern. Det var där som denna tradition började för över 3000 år sedan. I Sverige utförs mellan 500 och 1000 ingrepp.

Trots mina många resor i Mellanöstern har jag aldrig förstått anledning till att mödomshinnan värdesätts så högt att en man, en bror eller en släkting mördar en dotter, en syster eller en kusin.

Det är flickor mellan 13 och 25 år gamla. De flesta kommer från Irak, Turkiet, Syrien, Jordanien och några andra länder. De kan vara muslimer eller kristna men muslimerna utgör majoriteten. Förutom vad läkarna och andra tjänar på operationerna fortgår en annan hemlig handel. Den är komplicerad och för att göra den lite begripligare tar jag upp ett verkligt fall. Namnen är naturligtvis fingerade.

Anta att jag heter Ali och i Sverige har, förutom mina åtta andra barn, en 15 år gammal ogift dotter Leila. Jag har en vän i hemlandet Irak som heter Saleh. Hans yngste son, Adam, är arbetslös. Saleh har också fyra döttrar, två pojkar och tre barnbarn. Saleh och jag hade av och till talat om äktenskap mellan våra barn.

När jag kom på besök med min familj till Irak blir jag kontaktad av Saleh.

Vi sätter oss och börjar diskutera en allvarlig affär. Saleh ville att hans son Adam skall gifta sig med Leila. Köpesumman som han föreslår avvisar jag omedelbart. Man går aldrig rakt på sak, speciellt inte när det gäller affärer.

Vi satt, pratade, förhandlade och drack te i tre dagar som kallas för profetens dagar tills vi blev eniga om 60 000 dollar. Jag var medveten om att Adam inte bara kommer att få min dotter utan också ett visum, upphålls- och arbetstillstånd som kostar minst 40 000 dollar, smugglarnas taxa. Lägg till lika mycket pengar för de nygiftas uppehälle, möbler, hyra och mat tills Adam får ett arbete.

Det var ett vänskapspris Saleh fick betala, Leila var värd minst det dubbla.

Men innan han betalar måste Saleh vara säker på att Leila är oskuld. Han anlitar en gammal gumma som undersöker Leila. Han hoppades in i det sista att min dotter har förlorat sin mödomshinna. Då sänks hennes pris till en tredjedel om jag inte, mot all sannolikhet, skjuter henne. Jag hade min pistol i fickan som säkerhet.

Ingen har hittills informerat vare sig Leila eller hennes mor. Till Salehs förtvivlan visade det sig att Leila vara oskuld. Jag krävde då 65 000 dollar kontant samma dag som kontraktet skrivs. De 5 000 extra var ett straff för att Saleh ifrågasatt min heder. Tre dagar senare hade Saleh lyckats samla ihop hela summan.

I Mullans lokal träffas Saleh, mullan, fyra vittnen och jag. Saleh räcker mig ett brunt och tjockt kuvert och jag lämnar lokalen. Efter att ha räknat pengarna och funnit dem riktiga och att deras antal stämde, stoppade jag kuvertet i min serwels (vida byxor) stora ficka, satte ett tumavtryck över mitt namn på kontraktet som mullan gjorde i ordning. Därefter var det Salehs tur.

Mullan kom till vårt hus där bröllopsfesten ägde på och Leila skrev sitt namn på äktenskapskontraktet som jag uppmanat henne att göra. Jag berättade för henne, innan, i vaga ordalag om en gemensam mark och familj. Dokumentet var författat på ett språk som hon inte förstod. Med mina 65 000 dollar i fickan var jag glad och Saleh var salig.

Ibland vill vi inte känna till vissa saker. Ali visste inte att hans dotter Leila hade en svensk pojkvän. Ingen, utom hennes bästis Britta, 17 år gammal, kände till hennes hemligheter.

När Leila hörde nyheten om semesterresan till Irak sökte hon Britta som tog henne till ett estetiskt institut. Det kostade Leila 3000 kronor därför att hon förlorat sin oskuld sex månader tidigare. För att få denna summa var hon tvungen att lyssna på Brittas råd. I två dagar sålde Leila sex i Brittas lägenhet. Faderns affärer och heder förblev intakta.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons