Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Paavola Önnebro (fp): Vägen till ökad jämställdhet går via individens möjlighet att bestämma över sitt eget liv

Förlegade strukturer och normer gör att kvinnor och män inte bedöms som individer utan efter kön: många kvinnor får lägre lön än sina manliga kollegor och många män i sin tur stängs in i en mansroll och hindras från att vara föräldrar.

Annons

Liberal feminism handlar om just detta, att se strukturer som lägger hinder i vägen. Men det som skiljer liberal feminism från vänstervriden feminism är den att vi liberaler vill åtgärda detta med lösningar som utgår från den enskilda individen istället utifrån kollektivet.

Den liberala jämställdhetspolitiken prioriterar rättvisa löner, rättvisa arbetsvillkor och kamp mot våld mot kvinnor. En lösning till en mer jämställd utveckling av lönerna är att privat företagande uppmuntras i branscher där kvinnor dominerar som i exempelvis hemtjänsten.

Att män tar ut en större del av föräldraledigheten är en annan lösning, vilket mest effektivt uppmuntras genom ett höjt tak i föräldraförsäkringen. Men framför allt saknar många kvinnor reella möjligheter att styra över sin vardag då de är dubbelarbetande med både yrkeskarriär samt ett huvudansvar för hem och barn. Då kan en jämställdhetsbonus och en utvecklad servicesektor gällande hushållsnära tjänster vara en lösning.

Jämställdhetsfrågorna har häftig politisk sprängkraft. Inom högern förnekas ofta existensen av samhällsstrukturer som gör att män och kvinnor får olika lön för lika arbete och att män har större faktisk makt och möjlighet att påverka sin vardag.

Vänstern i sin tur ser inte till individen utan kollektivet, som resulterar i förslag som innefattar kvoteringar, regleringar och en utbyggnad av den idag redan stelbenta offentliga sektorn.

För en liberal, för en folkpartist, går vägen till ökad jämställdhet via varje kvinnas och mans möjlighet att bestämma över sitt eget liv. Jämställdhet handlar om makt och på så sätt måste kvinnor och män ha makt och inflytande på lika villkor.

Därför vill folkpartiet bland annat:

* Ge kvinnor makt över sin arbetstid. Låt kvinnan själv bestämma om hon vill arbeta mer eller mindre. Nej till lagstadgad arbetstidsförkortning!

* Ge kvinnan mer makt över sitt arbetes utförande. Reformera den offentliga sektorn! Riv hierarkierna!

* Ge kvinnan mer makt över sin kompetens och vidareutbildning. Inför kompetenskonton!

* Bryt de offentliga monopolen inom de kvinnodominerade yrkena och höj kompetensen!

På alla arbetsplatser finns säkerligen osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, få kvinnliga chefer, flera kvinnor med begränsad vardagsmakt och kvinnor som missgynnas på grund av sitt kön.

Kanske har en man blivit ifrågasatt hur det kommer sig att han som far vill vara föräldraledig. "Är inte mamman hemma?"

Om inte detta är förlegade strukturer och normer som gör att kvinnor och män inte bedöms som individer utan efter kön, vad är det då?

Hanna Paavola Önnebro

ledamot av Västerås

kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons