Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Alla parker passar inte för allt

Västerås ska vara en stad för alla där utveckling av parker ingår för olika åldrar. Därmed kan möten mellan generationer och kulturer mötas. En centralt belägen skejtpark i betong är en del i den satsningen skriver Carin Lidman den 20 oktober.

Annons

Västerås skall, givetvis, vara en stad för alla. Parkerna, som är viktiga för stadsmiljön och som rekreationsmål för alla åldrar, har då en viktig funktion. Men passar alla parker för alla sorter av aktiviteter? Här måste ansvariga planerare vara noga med vad en park ska ha för funktion. Lögarängen är ett sjönära parkområde och skall då, enligt min uppfattning, ha fokus på aktiviteter som har anknytning till Mälaren med båtar, sol- och badplats och ytor för fria aktiviteter Har en skejtbetongpark någon speciell anknytning till Mälaren? Inte vad jag kan förstå.

Skejtparken ska placeras centralt i staden, skriver Carin Lidman. Vi har olika mening om vad som är centralt i vår stad. Jag anser att Rocklundaområdet är en central plats för merparten av oss innevånare och för våra idrottsverksamheter. Vi kan nå Rocklunda via bra kollektivtrafik, där finns stort utrymme för olika aktiviteter samt erbjuds gott om utrymme för bilparkering.

Här möts olika idrottskulturer med aktiva ungdomar och vuxna från stadens alla hörn året runt. Även här ”pratar, skrattar och umgås” människor med varandra. Även för tågresenärer, som Lidman förväntar sig ska invadera skejtparken, är det lättare att ta sig med buss till Rocklunda än till Lögarängen – som det nu ser ut.

Hur ska restauranggästers, båtägares, båtresenärers och skejtparkbesökares bilparkeringsbehov klaras av sommartid på Lögarängens lilla gemensamma parkering?

Trygghet för barn med vuxna blir det på Lögarängen enligt sociala nämnderna. Ett argument som inte håller. Var finns det mest med trygghet året runt för barn och ungdom? Är det på Rocklunda eller på Lögarängen? Hur många vuxna finns det under mörk höst och vinter vid Lögarängen när båtsäsongen är över? På Rocklunda finns däremot mycket folk året runt.

Jag har inget emot ungdomens skejting om nu Lidman tror det. Jag vill helst fördela den stora kostnaden, runt 10 miljoner kronor, på flera små anläggningar ute i bostadsområdena. Tryggheten för barn och ung-¿domen blir då bättre och de åkande får säkert lika trevligt på hemmaplan som att dra i väg ner till sjön.

Slutligen. Smattret från båtars mastlinor hör Lögarängen till och kan inte flyttas – men det kan skejtbanan! Alternativ till ”centrala” Lögarängen har väl diskuterats. Vilka? Vore intressant att få höra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons