Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson (m): Kyrkan vårt gemensamma kulturella ansvar

Den rikstäckande Svenska kyrkan är beroende av att dess medlemmar tar sitt ansvar och utvecklar den så att den kan möta och tjäna alla människor utifrån tidens krav.

Annons

Om knappt ett år får kyrkans medlemmar via demokratiska val uttrycka sin mening om hur kyrkan skall styras och utvecklas.

Det handlar inte då, vilket många tror, om enbart "gudstjänst

klockan 11 på söndag". Visserligen är gudstjänsterna, i vilka det kristna budskapet förs fram i tradition och förnyelse, navet i församlingsverksamheten. Men det är så mycket mer som Svenska kyrkan har att erbjuda alla människor och ta ett framtida ansvar för.

Svenska kyrkan är en av Sveriges största konsertanordnare med körsång och musikupplevelser av mångahanda slag för alla åldrar. Det kan vi västeråsare verkligen tacksamt intyga. Stadens kyrkor bjuder på ett mångsidigt musikliv av mycket hög kvalitet.

I omtanken om medmänniskan blir den kristna tron synlig. Kyrkans sociala arbete kallas diakoni och är egentligen allas vår uppgift och ansvar. Inom kyrkan finns för det sociala arbetet bland människor i svårigheter och ensamhet diakoner för att leda denna viktiga uppgift.

Formerna för detta arbete behöver ständigt utvecklas. Som bevis för denna ambition pågår i stiftsstaden ett arbete inom Svenska kyrkan att snarast starta en stadsmission med fokusering på socialt arbete.

Barn- och ungdomsverksamheten har hög prioritet i kyrkans arbete. Dopet, som är grunden för medlemskap i Svenska kyrkan, följs upp med barnverksamhet samt konfirmandarbete med inriktning på undervisning och samtal i livsfrågor. Samverkan med skolor och utbildningscentra - från förskola till högskolor och universitet - är en viktig del i kyrkans arbete.

Att erbjuda människor, enskilt eller i grupp, att få samtala med präst eller diakon är en annan viktig uppgift för församlingarna.

Att kyrkan är ett välkommet stöd för människor när kriser och katastrofer inträffar har bevisats vid flera tillfällen under senare år.

Våra svenska kyrkor i utlandet är viktiga mötes- och viloplatser för dem, som bor utomlands längre eller kortare tid. Internationell diakoni och mission, att bistå människor i nöd, tillhör också kyrkans dagliga arbete.

Någon gång i livets skeenden behöver vi alla kanske få uppleva stöd och gemenskap i en kyrka rik på många kulturarv, vilka har vårdats omsorgsfullt under många sekler.

Kulturarvets bevarande är därför ett ansvarsfullt och stimulerande ansvar, som våra generationers medlemmar i Svenska kyrkan har! Ju flera vi är - desto bättre klarar vi det!

Hans G Erikson

ledamot vid Kyrkomötet

för Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons