Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Njuggheten bromsar kulturlivet i Västerås

”Det val vi gör i dag formar det liv vi leveri framtiden. Dagens investeringar skapar morgondagens samhälle” Så skriver stolta röd-gröna politiker i VLT den 1 oktober där alla de rödgrönas satsningar som gjorts, mot bland annat ungdomsarbetslöshet, uppmärksammas.

Annons
Står tillbaka. Hans G Erikson anser att idrotten har bättre villkor än kulturen. Bilden visar Sinfoniettan vid Konserthusets invigning.

Sommarjobb har utökats liksom att ett projekt för att ge ungdom möjlighet att arbeta halvtid i kommunen i kombination med studier startats. En prioriterad fråga som satsning på barns och ungdoms fritid lyfts fram.

Givetvis är alla här nämnda satsningar och prioriteringar värdefulla för såväl det uppväxande släktets vällevnad som för ungdomens framtida trivsel i samhället. Barn och ungdomar har i dag stora möjligheter att kunna ägna sig åt sina specialintressen och är förhoppningsvis tacksamma för det.

Vi blickar framåt och ser hur framtidens fritid ter sig för dagens ungdom. Dagens idrotts- och kulturintresserade ungdomar växer upp och blir vuxna. De har under ungdomsåren skaffat sig engagemang inom idrott och/eller kultur. Många tar med sig sitt intresse upp i vuxenåldern, kanske då som aktiva utövare eller nöjer sig med att vara konsumenter av vad utbudet erbjuder.

Inom idrottssektorn i vår stad finns många möjligheter att under ett långt liv leva med i det stora idrottsutbudets olika inriktningar. Man kan inte säga annat än att idrottslivet i vår stad är prioriterat vad gäller utbud och kommunen är här givmild med ekonomiska satsningar.

Hur är det då för den ungdom, som har intresset fokuserat inom kultursektorn? Många ungdomar, som lämnat kulturskolan efter kanske många års utbildning där, vill säkert i sina fortsatta liv följa ett professionellt musik- och teaterutbud i vår stad. Möts då dessa ungdomar av samma generositet från staden vad gäller kulturutbud i samma grad som idrotts-ungdomen möts av idrottsutbud?

Svaret på den frågan är utan tvekan ett nej. Här möts de av en ekonomisk njugghet, som bromsar möjligheterna för ett fortsatt rikt och varierat kulturliv. De kommer in i den grupp av västeråsare, som under senare år fått finna sig i att den professionella kulturen med till exempel symfonisk musik och teater är på väg att raseras respektive har raserats. De unga lär snart känna att Västerås är staden där viktiga delar av kulturlivet inte prioriteras av politiska beslutsfattare.

I den rödgröna artikeln om en ”hållbar stad” skrivs inte ett ord om kulturlivet. Givetvis är det mycket viktigt med arbete, social omsorg, äldrevård, näringslivsutveckling och skola för att staden skall växa och invånarna må bra. Men det finns så många bevis på att kultur med musik och teater också är oerhört viktigt för en människas hälsa och trivsel i livets alla skeenden.

”Människan lever inte allenast av bröd”. Känner inte de rödgröna politikerna till detta och investerar i uppgiften att skapa ett morgondagens rikt kultursamhälle i Västerås? Vi västeråsare får inte en ”hållbar stad” med god livskvalitet om inte kulturen finns omkring oss och är tillgänglig för såväl unga som äldre.

”Omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle för tryggad välfärd”, som de rödgröna uttrycker det, måste omgående börja – med kulturen som en viktig ingrediens!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons