Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Söndagstrafik behövs också

Annons

"Här finns passagerarunderlaget, det kan studeras morgon och kväll på Västerås järnvägsperronger. Här behövs verkligen snabba tåg, som går ofta." Citat ur en ledare i VLT med synpunkter på förra regeringens felriktade järnvägssatsningar.

Vardagar är trycket på tåginsatser, platser och framkomlighet till Stockholm mycket stort, men lösningar av dessa problem får vänta ännu i åtskilliga år, tyvärr.

Det är inte enbart under vardagar västeråsare och andra länsbor vill åka till Stockholm. Söndagar är också en stor resandedag för många, som därför efterlyser tätare helgförbindelser med huvudstaden. Inte så lätt att ta sig dit om man är morgonpigg och vill komma iväg tidigt för att få en heldag i storstaden eller för att där kunna passa andra kommunikationer.

Första tåget från Västerås till Stockholm går strax före klockan 10. En halv dag tappas därmed för ett Stockholmsbesök.

Boende i Surahammar, Hallstahammar och Dingtuna, som vill ta tåget till Västerås för fortsatt färd till Stockholm, får vänta ännu en timme. Hallstahammars- och Dingtunabor saknar bussförbindelse till Västerås och tåg under söndag. För resande i Surahammar finns en tidig buss till Västerås, men då med 40 minuters väntan i Västerås på "tiotåget" till Stockholm. Väl unnat Surahammarsborna, men varför, VL, får de boende i Hallstahammar och Dingtuna inte denna service? Första bussen från Skultuna till Centralen kommer in 15 minuter efter första Stockholmstågets avgång från Västerås. Inte är det bättre för boende i Tillberga, Barkarö, Tidö-Lindö och Orresta.

Så här ser det ut i praktiken med samordning av bussförbindelser och tågförbindelser i Sveriges sjätte stad. Inte så konstigt att vi nyttjar bilen. Detta i en tid med intensiva diskussioner, planeringar och konferenser om att bilen ska vi lämna hemma och istället ta oss fram med kollektiva färdmedel, främst då med de miljövänliga tågen, för att bidra med ett strå till den stack vi skall bygga upp med åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.

Det är hög tid för kommunledningar i Västerås, kranskommuner samt VL att ta sig an den här kommunikations- och miljöfrågan i samarbete med SJ. Enbart miljövisioner räcker inte - det behövs liksom "lite verkstad" också.

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons