Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Varför inte ett stadsmuseum?

Annons
Lediga lokaler. Ett stadsmuseum i slottet ser jag som en gyllene chans till att där skapa möjlighet att få presentera stadens framväxt, skriver Hans G Erikson. foto: ,jonas bilberg

Det ska bli intressant att få följa diskussion och planering framöver rörande nyttjandet av de lokaler som blir lediga i Västerås slott när Länsmuseet flyttar till Mimerkvarteret. Blir det bara ett kafé? Eller kommer ansvariga för lokalanvändningen att seriöst lyssna på den röst i VLT:s läsarpanel den 26 november som säger ”det ska vara ett museum eller utställningslokaler med tema Västeråshistoria”?

Inte svårt att instämma i det förslaget! Stadens slott och framtida verksamhet där måste nu hanteras med respekt för dess historia. Kommande generationer, hoppas jag, skall där få sig berättat på ett pedagogiskt och intressant sätt stadens och omkringliggande bygders innehållsrika utveckling.

Många städer och orter, stora som små, i vårt land är stolta över sin historia och har därför samlat sina minnen i ett stadsmuseum eller liknande institution. Ledsamt nog så har Västerås under gångna år inte haft något engagemang för att visa upp stadens historia i form av ett museum. Det nya länsmuseet tror jag inte kommer ha kapacitet att kunna visa upp historiska samlingar från alla kommuner i länet – jag utgår ifrån att så är tanken – även om det sker i korta temavisningar. En komplettering i form av ett stadsmuseum i slottet ser jag som en gyllene chans till att där skapa möjlighet att få presentera stadens framväxt under flera sekler vad beträffar näringsliv, stadsbyggnad och kultur.

Kulturen har djupa rötter i staden. Redan på 1200-talet, då den första delen av Domkyrkan kom till, var staden omtalad i det kyrkliga livet. Johannes Rudbeckius grundade 1623 landets första gymnasium, liksom en flickskola. Dessa skolors historia kan ges plats i nuvarande skolmuseet, som hör hemma i ett slottets stadsmuseum. På 1880- talet etablerades den symfoniska musiken hos Västerås Musiksällskap, vilket blev grunden till Västerås som musikstad.

Vad gäller stadens historia, drygt 1 000 år, så vet vi att Gustav Vasa slogs här med danskar, höll riksdagar och plundrade klostret på rikedom. Sonen Erik XIV hölls fängslad på slottet och vilar nu i Domkyrkan. Här finns spännande händelser att berätta!

Hur många av stadens invånare i dag vet att Västmanlands regemente var förlagt på Viksäng och att landets första flygflottilj förlades till Västerås? Så kan berättas om kommunikationer såsom sjöfarten med såväl passagerar- som lastfartyg samt om järnväg, som staden begåvades med på 1870-talet och som invigdes av Oscar II. Viktiga ingredienser i utvecklingen till den handelsstad som Västerås nu är.

Industrin i Västerås har sin givna plats i ett stadsmuseum med Asea och Svenska Metallverken i fokus. Idrottsstaden Västerås, med bandyn i högsätet, får inte glömmas.

Det är dags nu att Västerås skärper till sig i kulturhistoriska frågor genom att blicka tillbaka med högaktning på vad våra förfäder har uträttat för stadens utveckling samt diskuterar vad som kan göras för hedra deras minne i ett museum. Denna ambition hoppas jag får en central plats i kommande diskussioner.

Museet blir givetvis en tillgång för alla västeråsare, inte minst då för nyinflyttade, med intresse för lokalhistoria. Främst skall dock i museet ges tillgänglighet och utrymme för skolelever och andra grupper att där kunna lära känna hembygdens historia.

Vår stad har så mycket att berätta för de unga. Låt oss verka för att förutsättningar för detta kan skapas i vårt anrika slott!

Hans G Erikson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons