Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Visa mod om Biskopsgatan!

Ett uppriktigt svar från Björn Norell (m) den 11 augusti: City skall göras mer tillgängligt för att därmed öka citys attraktionskraft och utifrån detta har tekniska nämnden tagit beslutet om fortsatt trafik på Biskopsgatan vid Domkyrkan.

Annons

Vi som kämpar för ett fordonsfritt kulturkvarter i stadens city ser återigen hur lätt miljö- och kulturhänsyn väger i den här frågan. Visserligen skall prov med enkelriktad trafik med kontinuerlig utvärdering startas när Domkyrkoesplanaden öppnas, men visst hade det varit intressant om nämnden vågat starta sitt prov med helavstängning av trafiken på den här gatstumpen.

Jag tror att inom cityhandeln finns företrädare med respekt för att hänsyn skall tas till domkyrkokvarterets miljö och skulle inte ha något att invända emot en sådan åtgärd. Biskopsgatan behövs inte för att med bil nå Engelbrektsplan. Det går bra via Vasagatanoch Engelbrektsgatan och till Domkyrkoesplanaden kan man redan idag ta sig via Kopparbergsvägen.

Cityhandeln skulle nog inte drabbasnegativt om tekniska nämnden ville vara med och skapa ett fordonsfritt domkyrkokvarter, i vilket den estetiska miljön också rustas upp. Kanske att handelns kundunderlag rent av skulle gynnas om kvarteret miljömässigt rustas i samband med att det planerade Domkyrkans besökscentrum kommer till.

I en tid med en intensiv miljödebatt där mycket skall göras för att minska miljöskador av alla de slag har tekniska nämnden inte haft mod att via en avstängning av Biskopsgatan bidra med en liten åtgärd för att minska risk för skador på våra förnämsta kulturbyggnader. Om det skulle visa sig inom en framtid, kanske snar, att det finns skador på Domkyrkan orsakade av fordonstrafik - är då staden villig att ekonomiskt stödja en upprustning?

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons