Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Eriksson: Marknaden inte attraktiv för turister!

Annons

I debatten om Västerås som turiststad säger Västerås Company att evenemang som Mälarveckorna och Västerås marknad skall prioriteras. Men skall vi nöja oss med att tro att Västerås marknad är så attraktiv jämförd med liknande marknader i vårt land att turister reser hit enbart för ett marknadsbesök, tar in på hotell och höjer stadens besöksstatistik och turiststatus? Nej, ribban för evenemang och intressanta besöksmål får nog höjas och arrangemang utvecklas för att tillfredsställa många smaker om staden skall ha en chans att bli turiststad.

Västerås har utmärkta förutsättningar för att kunna utvecklas till en mer uppmärksammad trivsel- och turiststad varför dessa måste utvecklas med aktiviteter, som har förankring i stadens struktur, natur, historia och kultur.

Mälaren är säkert stadens bästa tillgång för turismens utveckling. Attraktiv båttrafik till öar för bad, naturliv, kvällsdans på någon brygga och till kulturupplevelser på till exempel Mälarslotten.

Västerås gamla anrika kyrko- och skolkvarter fräschas upp i sin yttre miljö. Domkyrkan, en av landets allra mäktigaste katedraler, får stöd av staden för att kunna utveckla visningar av sin kulturhistoria.

Kyrkbackens gamla stadsmiljö får inte glömmas. Djäkneberget, denna unika park, blir platsen för sommarkvällar med lätt underhållning, en "svängom" på dansbanan och allsång. Musikstaden Västerås lär inte sakna allsångsledare!

På Slottets eller kanske på Stadshusets borggård bjuds på musik. Vallby har aktiviteter med anknytning till museets historiska miljöer. Vallbyteatern roar med en sommarrevy. Teater Västmanland tar över och gläder besökarna med trevlig teater, kanske med lokalhistorisk anknytning. I city återupplivas de sedan många år tillbaka slopade gatu- och musikdagarna. I Konserthuset utvecklas Musik vid Mälaren med symfonisk musik. Det rika musikutbudet i stadens kyrkor ges större uppmärksamhet och avslutas med en orglarnas festivalvecka.

Konstmuseet visar intressanta delar ur museets gömmor. Länsmuseet tar fram klenoder från sitt rika lager och får ökad visningstid. Skultuna Messingsbruk liksom Åkesta vagnmuseum och Anundshög

representerar kulturrika besöksmål.

Möjlighet att följa stadens utveckling ges i en rundtursbuss - kanske med avslutning i Mesta Mästarnas nya bandymuseum.

Att utveckla Västerås som turiststad är möjligt - om viljan finns bland ansvariga politiker. "Smakar det så kostar det", säger man. Vi måste ha råd. Om inte så blir det kanske bara en "Marknadsafton" - och det räcker inte!

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons