Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Jansson (V): Avgiftsfri kollektivtrafik bra för miljön

Annons
Grundläggande service. Vi vill att studenter ska få åka gratis med kollektivtrafiken. Det är bra både för miljön och för studenterna, skriver Hans Jansson.

De flesta är eniga om att vi behöver bromsa klimatförändringarna och minska de lokala luftföroreningarna. Annars hotar en kollaps av ekosystem och klimat.

En av de allra viktigaste åtgärderna i detta arbete är att få fler att åka kollektivt. Vänsterpartiet vill att andelen resande med kollektivtrafik ska fördubblas till 2020.

Som ett av 140 förslag för att få trafiksektorn mer miljöanpassad vill vi att studenter ska erbjuds avgiftsfria resor med den lokala och regionala kollektivtrafiken. Förslaget skulle även förbättra studenters sociala situation, vilket är positivt med tanke på att studenters ekonomi är mycket knapp och dessutom har försämrats under många år.

Kritik har riktats mot att det är fel att skattebetalarna ska betala för kollektivtrafik. Men redan idag betalar skattebetalarna cirka 50 procent av kollektivtrafikens kostnader. Inom många andra områden tillhandahåller kommuner eller landsting service utan avgift. Det kan vara skolundervisning, bokutlåning på bibliotek eller vägunderhåll.

Det finns ingen absolut sanning om var gränsen går för vad som ska vara gratis eller vad som ska tas ut via avgifter. Vill samhället vid en given tidpunkt stimulera en viss verksamhet är det rimligt att se över priset, eftersom det påverkar användningen. Med det som bakgrund är det inte märkligt att se kollektivtrafiken som en avgiftsfri service.

Vänsterpartiet vill ha världens bästa välfärd utan vinstintresse. Och det är därför hög tid att kollektivtrafiken blir en del av en grundläggande samhällsservice. Som ett första steg vill vi därför att studenter ska få åka gratis med kollektivtrafiken. Det är bra både för miljön och för studenterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons