Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Jansson (v): Regeringen hanterar valfrihet på öststatsvis

Annons

Det är intressant att Nima Sanandaji vet att jag "ständigt associerar" till något (VLT den 22 januari). Vi har aldrig träffats eller talats vid. Vad jag ville lyfta fram var att regeringen (lokalt eller på riksnivå) hanterar valfriheten på samma sätt som i de gamla öststaterna.

I Östtyskland så fick folk välja färg på sin Trabant, så länge de valde grå. Nu kan vi välja vårdgivare så länge den är privat.

Jag tycker också att det är talande när Sanandaji lyfter kostnadsbesparingar som det allena saliggörande. Ett

exempel på kostnadseffektiv verksamhet var arméerna under 30-åriga kriget. De kostade att sätta igång men sedan var de genom plundring i stort sett självförsörjande. Vad skall kostnadsbesparingar användas till? Ställer aktieägare i vårdbolag inte några vinstkrav? Hur långt kan "effektivisering" drivas? Minskar kraven med åren?

Jag har inte krävt att privat verksamhet skall avskaffas eller liknande. Det jag menar är att offentlig, ej vinstdrivande, verksamhet ska vara ett alternativ i sann valfrihetsanda. Jag menar inte heller att privat verksamhet generellt är

utvecklingshämmande eller av ondo.

Jag kan däremot ha invändningar mot att en ensidig fokusering på vinstkrav kan leda till en kraftig urholkning av kvalitén. Ta till exempel de privata familjeläkare i Västmanland som istället för att skriva remisser använde pengarna till egen vinst. Vi får aldrig glömma att det är människor, inte maskiner, som omfattas av denna verksamhet. Att som personal kunna få ta sig tid och prata med den äldre/sjuke är inte alltid kostnadseffektivt, men lika fullt nödvändigt.

Det jag lärt mej av hur generell välfärd byggs upp visar historiskt upp ett motsatsförhållande mellan välfärd/demokrati och vinstmaximering. Som jag har uppfattat det hela så har

inte fördelningen av välfärden skett utan kamp - det finns ju en aktiv fackföreningsrörelse i nästan hela världen.

Hans Jansson (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons