Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Jansson (V): Vi satsar på länets historia och kulturarv

Mikael Damsgaard ställer två frågor: ”Ska länsmuseet invänta större lokaler innan nya basutställningar om Västmanlands historia och kulturarv skapas?” samt ”När kan nya basutställningar om länets historia och kulturarv öppnas på Karlsgatan 2?”

Annons

Svaret på frågorna är ja, vi behöver utvidga lokalerna så att nya basutställningar kan öppnas och det bör kunna ske innan mandatperiodens slut.

Det var den moderatledda Alliansen i landstinget som i enighet med Alliansen i stadshuset ansvarade för beslut som ledde till att länsmuseets del av utställningsytan i de nya lokalerna kom att begränsas till 500 kvadratmeter.

I dag föreligger ett stort behov av utökade ytor för att där bland annat utveckla länsmuseets basutställningar. Planering för att kunna göra så pågår. I den av landstingsfullmäktige nyligen antagna regionala kulturplanen uttrycks en tydlig ambition att utveckla verksamheten inom musei- och kulturarvsområdet på temat industriarv Västmanland.

I planen framgår också att en förutsättning för det är att länsmuseets utställningsyta utvidgas. Ambitionen är att utveckla och stärka mötesplatsen Karlsgatan 2 som kulturscen för konst och kulturarv såväl lokalt, regionalt som nationellt.

Det är allmänt känt att det ekonomiska läget inför framtiden är pressat, men trots det pågår arbetet för att utöka utställningsytan för länsmuseet. Att bygga nya basutställningar tar några år.

Tidpunkten för ett öppnande av nya basutställningar är också beroende av statliga bidrag. Landstinget för kontinuerligt diskussioner med staten i denna fråga. Nya bas-utställningar om länets historia och kulturarv kan med stor sannolikhet öppnas på Karlsgatan 2 under mandatperioden.

Den rödgröna majoriteten håller således på att förverkliga det som alliansen inte mäktade med och det som nu Damsgaard efterfrågar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons