Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Skarplöth, Viasat: Den nya Ipred-lagen ett slag i luften

Ipred-lagen träder i kraft idag. Men endast tre procent av svenskarna tror att Ipred kommer stoppa den illegala nedladdningen och varannan svensk kan tänka sig att bryta mot lagen när den införs. Två av tre anser att endast bra lagliga alternativ kan få människor att sluta ladda ner filmer och serier illegalt.

Annons

Det är dags att mediebranschen tar fram fler bra och prisvärda lagliga alternativ för att förhindra illegal nedladdning.

Sifoundersökningen, som beställts av Viasat, kan bara tolkas som att Ipred-lagen kommer att ge små effekter. Bara tre procent av svenskarna tror att Ipred kommer att stoppa den illegala nedladdningen. Så många som varannan svensk kan tänka sig att bryta mot lagen. Men drygt 40 procent av dessa skulle inte tänka sig att göra det om det fanns bra lagliga alternativ.

Ipred-lagens införande kan ses som ett rop på hjälp från en bransch som är livrädd för utvecklingen. Man ser gamla affärsmodeller raseras och man är osäker på den framtid man går till mötes. Men det är dags att ställa sig frågan - varför behövs en lag som denna? Det finns inget annat svar än följande: för att människor vill bestämma själva över sin mediekonsumtion.

Enligt Sifoundersökningen är det inte hot om påföljder à la Ipred som kommer stoppa fildelningen. Svenskarna efterfrågar helt enkelt bra, lagliga alternativ som är enkla och prisvärda.

De flesta som idag laddar ner filmer illegalt från nätet ser dem på datorn (60 procent enligt Sifo) eller kopplar datorn till tv:n (38 procent). Andra bränner ner filmer på dvd:er som de sedan ser på tv:n (40 procent). Dessa olika varianter av tittande är varken enkla eller ger en bra upplevelse.

Jag är övertygad om att den genomsnittlige svensken vill hålla sig på rätt sida om lagen. Man betalar gärna för en film eller för ett avsnitt av en tv-serie om det finns ett enkelt sätt att få tillgång till materialet så att man kan välja själv vad man ska se på och när.

Branschen måste nu ta ett krafttag och gemensamt arbeta för fler bra och prisvärda lagliga alternativ för att förhindra illegal nedladdning. De kommersiella aktörernas tröga agerande hittills har bidragit till att ge piraterna spelrum.

Hans Skarplöth

vd för Viasat Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons