Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Stackegård: Ge regeringen det beröm den förtjänar

Annons

Ett av basmotiven för den svenske väljaren att byta regering i valet var löftet att verka för en bättre balans mellan bidrag och arbetslön.

Metoden att göra det mindre ekonomiskt att i längden leva på bidrag i jämförelse med att ta ett jobb har gett Alliansen mycket negativ reklam. Vad man lätt glömmer är att 65-procentnivån faktiskt är precis vad som gäller när du går i pension.

Det är ytterst glädjande, att arbetslösheten så snabbt gått ner. Nära 150000 färre arbetslösa än för ett år sedan och den öppna arbetslösheten på 3,7 procent är verkliga glädjesiffror.

Visst bidrar konjunkturen till förändringen, men på senare år har myten spridits att konjunkturuppgångar i högutvecklade länder inte följs av ökad efterfrågan på arbetskraft. Genom att införa skattelättnader för bland annat hushållsnära tjänster har Alliansen bäddat för spridning av högkonjunkturen till grupper som själva inte kan bidra i allt mera avancerade produktionsteknik er. Detta var tabu för socialdemokraterna. "Inte skura efter höginkomsttagare".

Att strama åt villkoren för arbetslösa är minst sagt impopulärt och bäddar för känsloladdade oppositionsutbrott. Det är naturligt. Men då är det ju rimligt, att man ger regeringen beröm för att man genom dessa åtgärder faktiskt lyckats vända trenden för arbetslösheten och att man inte enbart kopplar detta till en diffus konjunkturcykel.

När det regnar välling har klockaren ingen sked, säger ordstävet. Alliansen har sett till att den som i dagens Sverige är arbetslös har en sked när skattesystem och arbetsgivarnas framtidstro bäddat för sug på arbetsmarknaden.

Ge regeringen det beröm de förtjänar, både i dagens debatt och i nästa val!

Det är ytterst tillfredställande att notera samklangen mellan Alliansen och oppositionen beträffande ungdomsarbetslösheten. Den måste bort skriver folkpartisterna Bengt-Åke Nilsson, Roger Haddad och Ragnhild Källberg (VLT den 21 juni) och hänvisar till de nya instrumenten jobbcenter och lärlingsutbildning. Socialdemokraten Sven-Erik Österberg påpekar, att 446 ungdomar nu är långtidsarbetslösa - förmodligen genom avslutade bidragsprogram (VLT den 22 juni).

Vi bör kartlägga var och en av de 446 och se till att de kommer ut i arbetslivet, bort från soffan. Jobbcentret måste finna dessa 446 jobb även om det bara vore att hjälpa till att fylla kundernas bärkassar i livsmedelsbutiken.

Varje hantverkare på den intensiva byggmarknaden kan ha hjälp av en hantlangare. Allt detta är i linje med Alliansens arbetslinje och oppositionens roll som pådrivare.

Hans Stackegård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons