Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Stackegård: Hebyflytt ger vårdjobb i Uppland?

Förstasidesrubriken i VLT om 250 försvunna vårdjobb blev slagkraftig men kräver ett förtydligande.

Annons

Precis som sjukhusdirektören Rolf Forsström påpekar är det ytterligt angeläget att anpassa vårdapparaten efter Hebys länsbyte. Det är så lätt att bara rulla vidare.

Forsström skissar vad anpassningen skulle innebära om den omräknas i ekvivalenta medelanställda. Detta är en god illustration till omställningens betydelse, men kan naturligtvis inte omskrivas till "antal jobb i fara" Det inser de flesta läsare trots den dramatiska rubriksättningen.

Vad som kanske inte omedelbart inses är, att flytten ju innebär, att motsvarande höjning av vårdkravet uppstår i Uppland. Med samma schablon borde alltså Uppsala Nya Tidning ha gått ut med en braskrubrik "250-300 nya jobb i vården".

Ska man fortsätta med generaliseringar innebär alltså första approximationen i verkligheten: "250 vårdanställda kan få pendla till Uppsala".

Det är självklart, att denna omställning av en (eller två) effektiva sjukhusdirektörer utnyttjas till att testa var i organisationen man kan effektivisera, men det kommer som en konsekvens - tyvärr främst för Upplands landsting. Västmanland måste banta för att klara ekonomin, medan Uppland kanske kan öka behovstäckningen utan full uppgradering.

Ur bland denna synpunkt skulle en sammanslagning av sjukvårdsområdet Västmanland och Uppland vara funktionell.

Hans Stackegård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons