Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Stackegård: Samer och vindkraftverk kan samexistera

Annons
Visst går det. Naturvårdsverket kan stipulera, att vindkraftverken skall stå stilla under renbetestiden på våren, skriver Hans Stackegård. foto: scanpix

Av någon outgrundlig anledning försöker man lägga Sveriges grundläggande rättsprinciper åt sidan när det gäller att realisera sekundakraft från vindaggregat.

Senaste fallet är en ren-betesdal, som skulle ge goda vindförhållanden. Samerna säger, att det skulle inne-bära nedläggning av renskötseln i denna trakt.

I detta fall måste sameombudsmannen och Naturvårdsverket agera kraftfullt. Samerna skyddas inte bara av urbefolkningshänsyn utan av svensk lag som anger, att den som först idkar näring har företräde. Detta är ju orsaken till alla laxtrappor i norrlandsälvarna förbi vattenkraftverken!

I det aktuella fallet kan det mycket väl finnas en kompromiss; Eftersom vindkraftverk bara har nytta i form av fyllande av vattenmagasinen – inget annat – så kan Naturvårdsverket stipulera, att vindkraftverken skall stå stilla under renbetestiden på våren. Då har vi nämligen vårflod, och snön fyller vattenmagasinen. Skulle tillfartsvägar förstöra renbetet skall i enlighet med laxtrapporna vindkraftbolaget stå för tillskottsfoder.

Vi får inte fastna i ounderbygda ideologier.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons