Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Stackegård: Stoppa bankernas gladkalkyler

Halvårsapporten för SEB och Swedbank tyngs av ­kreditreserveringar för främst Balticum. Man ­bekräftar, att hårdare regler införs för bland annat lån till familjebostad.

Annons

Din ekonomi måste hålla för en kalkylerad räntehöjning. Dessutom krävs en större egen insats eller motsvarande täckning av en möjlig värdeförsämring av fastighetsvärdet.

Handelsbanken har små kreditförluster och litet engagemang i Balticum och markerar, att några hårdare kreditförutsättningar kommer inte att införas. Byt bank!

Vi har en finansinspektion, som skall bevaka, att bankerna tar ansvar för sina kreditgivningar. Det är bra, och jag skulle hoppas, att inpektionen påtalar det felaktiga, att locka in flerbarnsfamiljer i ett ekonomiskt ohållbart bostadsköp. Vid förra nedgången av fastighetsvärdena var bankerna väldigt snabba med att kräva annan säkerhet för gapet mellan inteckning och förändrat fastighetsvärde.

När Handelsbanken så klart markerar, att man inte tänker ta lärdom av överhettad bostadskreditnivå utan ta marknadsandelar, så borde Finansinspektionen stipulera, att låntagaren endast skall ta risken av en begränsad räntehöjning respektive värdeminskning, säg 3 respektive 7 procent. Resten skall banken täcka. Då blev man mera försiktig med gladkalkylerna och familjerna skulle sitta säkrare i sitt hem.

Hans Stackegård

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons