Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanteringen av stressproblematiken måste bli bättre

Annons

När jag läste Mikael Gustafssons debattinlägg "Jag hamnade mellan två stolar" i VLT den 3 maj kände jag en viss uppgivenhet. Vi vet i dag att långtidssjukskrivning på grund av stressproblematik kostar samhället ofantligt mycket pengar. Till detta måste man lägga den personliga tragedi som det innebär att hamna i ett tillstånd där man är oförmögen att hantera sociala kontakter och att sköta ett arbete. Precis som Mikael beskriver i sitt inlägg går mycket tid åt till sömn. Tyvärr är sömncykeln rubbad när man drabbas av utmattningsdepression, man missar djupsömnen och blir således aldrig riktigt utvilad.

Stressforskningen är fortfarande i sin linda men vissa kunskaper kan vi i dag känna oss relativt trygga med att de kommer att vara bestående inom detta område.

En viktig kunskap är att snabbt sätta in adekvat behandling till den som drabbats. Hur den ska se ut kan det säkert råda delade meningar om. Ett inte alltför kontroversiellt förlopp är följande: den som drabbats behöver få en förståelse för vad som händer fysiskt i kroppen.

Om man förstår vad som händer är det också mycket lättare att förstå vikten av fysisk aktivitet, avslappning och att med handledning finna utlösande orsaker till det uppkomna tillståndet. Man bör också göra en översyn av sin nuvarande livs-situation. Eftersom även nära och kära blir "drabbade" bör de också få en baskunskap för att sedan på bästa sätt kunna vara ett stöd.

Försäkringskassa, landsting och i detta fall arbetsförmedlingen har anledning att titta över gemensamma rutiner. Problemet är inte lättlöst men för den skull inte olösligt. Viktigt är att det finns en person som har huvudansvaret för den sjukskrivne och att man har kompetens för att ställa rimliga krav vartefter man kommer vidare i rehabiliteringen.

Förslagsvis kan detta vara en läkare. Förutsättningen är då att läkarkåren får den utbildning, stöd och resurser som detta kräver för att få bukt med ett problem i ett alldeles för sent skede. Resurser skulle ha satts in för länge sedan för att motverka den uppkomna sjukskrivningen. Detta är dock en helt annan debatt.

Anna Almroth

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons