Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har barnfamiljerna råd med högern?

Annons

Det är över ett år kvar till nästa val men tonläget och utspelen får en att tro att det skulle kunna vara val redan i höst. Tyvärr verkar det lättare för oppositionen att komma överens i sin kritik gentemot den socialdemokratiska regeringen än i egna konkreta förslag.

Det gäller politiska nivåer alltifrån oppositionen i Västmanlands landsting, till de gemensamma arbetsgrupperna mellan högerpartierna i riksdagen, som slits under ständigt kompromissande på bekostnad av den egna profilen. Beskedet till väljarna är tydligen vänta och se.

Det finns helt enkelt ingen gemensam borgerlig politik att redovisa utan mer allmänna missnöjesstämningar. Det är en ganska klen politik att gå till val på och därför är det säkert en lättnad att det inte är riksdagsval

i år. Häri ligger sannolikt en del av oppositionens opinionsframgångar.

Vad vi däremot redan vet är att det inte kommer att presenteras någon gemensam familjepolitik. Länets borgerliga riksdagsledamöter redovisade tidigare i somras att det generella barnbidraget skall avskaffas med en borgerlig regering. Vilka barnfamiljer som får revidera sin familjeekonomi får vi tydligen vänta med att få svar på.

Motalternativet är däremot klart. Vi socialdemokrater vill höja barnbidraget vilket också förverkligas om mindre än ett halvår, vid årsskiftet 2006. Vi inför även ett flerbarnstillägg från andra barnet och höjer bidraget för det tredje. Till denna politik säger moderaterna nej. Centern försöker därutöver övertyga övriga borgerliga partier att ta bort maxtaxan och låta barnfamiljerna betala mer för barnomsorgen.

Vi socialdemokrater vill ha kvar maxtaxan och har till skillnad från de borgerliga partierna en politik för att stimulera till ökat barnafödande. De som bildar familj skall känna att samhället kommer att backa upp dem med en politik som gör att de vågar ta det steget.

Föräldraförsäkringen är ett annat av familjepolitikens områden som visar på stora skillnader mellan alternativen. Moderaterna föreslår i riksdagen sänkt föräldraförsäkring till 75 procent. Resultatet av sänkta ersättningar i föräldraförsäkringen ris-kerar att föräldern med lägst inkomst, oftast mamman, tvingas stanna hemma. Tar man samtidigt bort pappamånaderna enligt förslag från både moderaterna och kristdemokraterna framträder det ännu tydligare vem, enligt de borgerliga partierna, som ska stanna hemma med barnen.

Är det ens möjligt att hitta en gemensam familjepolitik med två så olika partier som folkpartiet och kristdemokraterna? Att placera dessa två partier i samma regering och be dem komma överens om en gemensam familjepolitik kräver nästan ansträngningar av bibliska mått. Det var ju just på familjepolitiken som den senaste borgerliga regeringen höll på att falla, när de krist-demokratiska regeringsledamöterna barrikaderade sig utanför dåvarande statsminister Carl Bildts tjänsterum och krävde att få igenom sin politik. Därför är det kanske inte så svårt att förstå att av alla arbetsgrupper högerpakten tillsatt finns det ingen som ska ta fram en gemensam familjepolitik.

Familjepolitiken är bara ett av alla politiska områden som sliter på den borgerliga samverkan. De borgerliga partiernas ansträngningar att komma överens medför stora eftergifter på den egna politiken och i förlängningen interna slitningar inom och mellan partierna. Att bygga in dessa konflikter i en regering får effekter på den totala politiken och i slutänden på regeringens möjligheter att bedriva en ekonomisk ansvarsfull politik med låga räntor.

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons