Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har det varit festival i Västerås?

Annons

Var fanns den festivalen? Trots att jag var nere på stan i helgen så hittade jag den inte. Därmot fanns det en marknad från Stora gatan ner till hamnen.

Vi har ju sedan tidigare en vår- och höstmarknad på Rocklunda. Nu har vi allså fått en tredje marknad i Västerås.

Varför inte löpa linan ut och kalla detta evengemang för Centrummarknaden, Sommarmarknaden eller Västerås 3:e marknad, för det är ju precis vad det blivit av en från början mycket trevlig Arosfestival.

Signaturen "Nöjd stadsbo" på insändarsidan påstår sig veta att de flesta västeråsare tycker att denna så kallade festival är en jättetrevlig tillställning. Hur kan signaturen påstå detta? Jag har i alla fall inte blivit tillfrågad.

De flesta människor som jag känner tycker faktiskt precis som jag, det vill säga att festivalen blivit en marknad där knallarna härskar.

Detta kan bara bero på en sak: Arrangören får säkert in mycket pengar i form av markhyra från knallarna och tar därför in så många knallar som de kan för att öka intäkterna.

Självklart blir det så här när någon ska driva ett projekt som ska gå med vinst. Den en gång så jättetrevliga festivalen är ett minne blott.

Mitt förslag till kommande festivaler är följande:

För det första så måste Västerås stad gå in i som arrangör igen och sponsra med pengar. Dessutom måste man hitta ett antal andra sponsorer i Västerås. Festivalen får inte ses som ett projekt som måste gå med vinst för då blir det fel.

Börja om från början och se Arosfestivalen som en seriös festival för alla medborgare i alla åldrar och utan en massa knallar med "tingel-tangel" och annat skräp.

Festivalen måste få en högre status. Allt behöver inte kosta pengar. Det finns säkert många som är villiga att ställa upp gratis i olika sammanhang.

Gör detta till en festival med massor av underhållning i form av musik, shower, uppvisningar med mera. Ta tillbaka de forna musikdagarna till denna festival.

Jag törs lova att det finns massor av duktiga amatörer i trakten som gärna vill visa upp sina färdigheter alldeles gratis! Då musikdagarna fanns i Västerås var det underhållning överallt i centrum och på en del andra ställen.

Men, detta evenemang togs tyvärr bort. Jag var själv en av dem som ställde upp gratis för att underhålla.

Utöver alla dessa duktiga amatörer ska man givetvis ha några kända dragplåster på huvudscenen som bör vara framför Stadshuset eller på Stora torget.

Flytta tillbaka festivalen till centrum, från Stora torget ner till Vasaparken och från Vasagatan till Slottsgatan. I och med detta så får även stadens stationära krögare och andra näringsidkare större möjlig-heter att få intäkter på mat, dryck och annat. Stommen i festivalen måste vara musik och underhållning, inte som de senaste åren då knallarna verkar ha varit stommen.

Bjud alltså in traktens amatörer och satsa på bredd. Över festivalens yta ska många scener finnas med musik i olika stilar för alla smaker, samt möjlighet för danssugna att ta en svängom till olika sorters musik.

Vi har många fina platser för uppträdande, som till exempel: Sigmatorget, Vasaparken, Stadsparken, Stora torget och Bondtorget. Givetvis måste det även finnas lite tivoliattraktioner, men ta in måttligt med knallar (seriösa) på denna festival och rata alla skräpförsäljare, för de hör hemma på marknaderna på Rocklunda.

Genom dessa förslag så är jag övertygad om att festivalen får en högre status och att besökarna, de som älskar dans, musik, underhållning, mat och dryck med mera, på sikt strömmar till även från andra orter. Ni var på denna linje under de första tre-fem åren, men ni tappade tråden!

OVE LARSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons