Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har inte Västerås en historia att minnas?

Annons

Om landstinget nu måste göra sig av med sina lokaler på Stallhagen borde detta område reserveras för Västerås Museum, föreslår Bengt Alvén och Germund Sicard, kristdemokraterna seniorförbundet i Västmanland.

Någon har sagt: "Ett folk som vill minnas sin historia har en framtid att se fram emot?"

Västerås är en stad, som under de senaste åren genomgått en fantastisk utveckling. Förändringarna kan ha varit på både gott och ont. Många av oss kanske saknar småstadsidyllen, men de flesta ser det positiva i mycket av det som skett. Dock är det så att brister finns och önskemål som tar tid att infria.

Dit hör inte minst behovet av att i Västerås få ett museum.

Det är många av oss, som ser det nästan som katastrofalt och skamligt att vi i så många decennier saknat ett riktigt sådant.

För närvarande ligger ju merparten av våra gamla historiska minnen i källare och förråd utan att kunna beskådas och kan sålunda inte ge oss de kunskaper om vår historia, som de flesta av oss önskar.

Hur skall barn och ungdomar kunna intresseras och få kunskaper om vårt kulturliv och vår historia, när utbudet blivit så uttunnat?

Vi som varit lärare sedan 1950-talet minns hur alla inom detta yrke kände det som en plikt att ge eleverna möjlighet att göra utflykter och på plats se vår stads många gamla historiska minnen: Sjöhagen med runstenarna och kapellet och klosterruinen, bautastenarna i Badelunda med labyrinten, Anundshög och skeppssättningarna, hällkistan i Bjurhovda, varggropen på Kristiansborg samt förstås det trånga lilla museet som då fanns på slottet.

Förutsättningarna för att kunna göra cykelutflykter med eleverna är så gott som obefintliga idag av många olika skäl och bussresor blir i regel för dyrt.

Biologiska museet på Rudbeckianska skolan har idag blivit ett hemligt museum, som till och med eleverna där tycks vara helt okunniga om.

En hel del historia, men mest kyrklig sådan, går tack och lov ännu att få i Domkyrkan tack vare duktiga vaktmästare, klockare och frivillig personal.

Museet på Landstinget, Sot och bot, är också en liten tillgång, liksom Skolmuseet på Herrgärdsskolan.

Vi är tacksamma och glada över att Badelunda Hembygdsförening äntligen har fått tillgång till ett hus med cafémöjligheter invid Anundshög och på så sätt förbättrat turistmålet. Denna förening har tidigare inte fått det ekonomiska stöd och intresse som den borde ha varit berättigad till.

Att Botaniska trädgården fått en uppryckning det senaste året är också glädjande.

Turistfrämjande åtgärder för Västerås har säkert diskuterats i många olika sammanhang, men vi tror och hoppas ivrigt på att ansvariga beslutsfattare i kommun, landsting med flera instanser kan se att det viktigaste målet nu är att gynna kulturen i Västerås och visa att industristaden mer och mer blir känd som kulturstaden.

Då kanske det är bäst att vänta med Kokpunkten och gripa det gyllene tillfället att - om landstinget nu måste göra sig av med sina lokaler på Stallhagen - detta område må reserveras för Västerås Museum och att en arbetsgrupp snarast tillsätts för att lösa det sedan länge efterlängtade kulturhus, som skulle kunna ge Västerås världsrykte. Så gammal fin historia har vi här i trakten alltifrån hedenhös.

Bengt Alvén

Germund Sicard

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons