Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Jadestig gett upp?

Annons

Jag vill tacka Thure Jadestig (s) för hans replik 31 juli. Jadestig är en debattör som har stor erfarenhet på det alkoholpolitiska området, inte minst under sina år i riksdagen. Men till skillnad från socialdemokraternas Jadestig vill jag lyfta fram behovet av ett starkt förebyggande arbete i stället för att bara konstatera att nu är problemen här, och nu ska vi införa olika "straffskalor" för att angripa dem. Jag delar dock resonemanget att brott som orsakas av alkohol ska leda till höga straff genom olika typer av sanktioner.

Jadestig falsifierar Holbergs klassiska teori, och även om de bakgrundsfaktorer som arbetslöshet, ensamhet etcetera inte förklarar all konsumtion så är jag övertygad om att de kan förklara en del av den totala konsumtionsbilden. Det är sant att tillgängligheten kan ha skapat ett alkoholpolitiskt dilemma för oss folkvalda, Jadestig pekar på att det är till stor del det som orsakat en högre alkoholkonsumtion.

Tillgången på alkohol må vara ett problem, men en studie som jag var med och författade på uppdrag av Kanadas ambassad 1999, som presenterades för riksdagens socialutskott samma höst, visade en helt annan bild i provinsen Quebec. Trots att tillgången och tillgängligheten där var mycket större, och att alkoholdrycker såldes i nästan alla typer av butiker och kiosker, var antalet alkoholrelaterade brott/olyckor mindre än de är i Sverige.

Jämförelsen med Kanada är intressant eftersom den ger en annan aspekt av tillgängligheten till alkohol. I Kanada och provinsen Quebec specifikt drack man ofta, nästan dagligen, men mycket måttligt. I Sverige dricker man vid ett par tillfällen i veckan, men när man dricker så dricker man ordentligt och ofta i samband med fester. Dessa större mängder leder också till att konsumenten drabbas mer.

Detta visar att attityden till alkohol är en annan i Kanada och då är inte tillgängligheten det största problemet. I Västmanland utgör i dag hembränningen det allra största problemet när det gäller att få tillgång till alkohol för ungdomar, detta är svårare att angripa än det som finns att tillgå via statliga Systembolaget.

Jag menade i mitt förra inlägg att förebyggande arbete och informationsinsatser och stora upplysningskampanjer bör vara normala inslag som finansieras av både staten och de olika försäljningskanalerna. Det är så Quebec har lyckats, på ett väldigt tidigt stadium och ett pedagogiskt sätt informerar man om alkoholens verkningar och sedan är det upp till individen att fatta sina egna beslut.

Jadestigs förra inlägg kan tolkas som att han gett upp det förebyggande arbetet för att sedan direkt börja angripa dem som är missbrukare, men då via olika sanktioner. Därför reagerade jag och skrev att ingen därmed ställer frågan - hur har vi hamnat i denna situation? Är det tillgängligheten så ska vi se vad vi kan göra där, inte minst återuppliva informationsinsatserna i grundskolan. Är det ungdomsarbetslöshet och andra sociala problem ska vi angripa de problemen genom samarbete i stadsdelar med skolan och hemmet, och försöka ordna aktiviteter och sysselsättning så att ingen väljer den "felaktiga vägen" in i brottslighet och missbruk av alkohol och droger.

Jag tror egentligen att både jag och Jadestig är överens om grundproblemet och det är bra att vi för en öppen debatt om de svåra utmaningar som i dag finns för att hindra tidigt alkoholintag hos barn och ungdomar, att graviditeten hos kvinnor ska vara en alkoholfri period, att arbetslivet och trafiken ska vara alkoholfria zoner. Så utöver de förslag Jadestig föreslår för missbrukare som passerat gränsen, är det än mer viktigt att se till att inga fler människor hamnar där i onödan.

ROGER HADDAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons